Чували ли сте за тибетската гъба? Бас държа, че не знаете, че от нея произлиза ферментиралата напитка, наречена кефир

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кефирни зърна, Снежен лотос, Талай, Тибетска гъба, Напитката на пророка, Йогурт гъба, Булгарос са само част от имената на една и съща комбинация от бактерии и дрожди в съчетание с протеини, захари и липиди. Около нея има много загадки и все още никой със сигурност не е потвърдил откъде започва употребата и разпространението й. Прието е субстанцията да се нарича Тибетска гъба, а получената от нея ферментирала напитка – Кефир. Смята се, че тибетските гъби произхождат от Кавказките планини, а по други предположения – от Тибет. Легендата разказва, че който пиел кефирно мляко щял да бъде здрав, строен и силен до края на живота си.Не случайно го наричат бялото злато за тялото ви, като разберете колко е полезно, ще го хапвате поне веднъж дневноНаскоро маслото загуби позицията си сред храната. Казват, че има много холестерол, вреди на фигурата…Dec 3 2018vijti.com

В началото на XIX век рускинята Ирина Сакхарова запознава Русия за първи път с лечебните свойства на тибетската гъба. На 85-годишна възраст тя получава благодарствено писмо от министъра на хранителната промишленост на СССР за приноса си. Тогава се разпалва научният интерес към мистичните зрънца. Нобеловият лауреат Иля Мечников научно доказва, че кефирът е най-доброто средство за пречистване на стомашно – чревния тракт, справяйки се безупречно с инфекции, гниене и натрупване на нечистотии. Според него тази напитка е способна да удължи продължителността на живота и да възтанови напълно баланса в организма.

За разлика от обикновеното кисело мляко, кефирът притежава около 30 различни вида пробиотици. Част от тях са:
Leuconostoc Cremoris
Произвежда млечна киселина, която подобрява перисталтиката на дванадесетопръстника, тънките черва и дебелото черво, както и оцетна киселина, която увеличава киселинността в червата и ограничава размножаването на вредни бактерии.
Lactobacillus Plantarum
Произвежда plantaricin, който предотвратява размножаването на „лошите“ микроорганизми.
Lactobacillus Casei
Намалява лактозната нетолерантност, ограничава гниенето в червата, чрез което контролира интоксикацията на целия организъм. Засилва имунитета.

Streptococcus Lactis и Streptococcus Diacelilactis

Частично хидролизират млечните протеини и увеличават усвояемостта на млякото. Подобряват храносмилането и спират размножаването на опасни микроогранизми.

Strepococcus Cremoris

Има същите свойства като Streptococcus Lactis и Streptococcus Diacelilactis, но е много по-резистентен към вируси, които паразитират бактерии (бактериофаги).

Къде да намерим кефирни зърна? Можете да се сдобиете с тях като си ги поръчате онлайн от чужбина или като потърсите хора, които си ги отглеждат.

Как да си направим кефир в домашни условия? Най-хубавото е, че приготвянето на тази напитка не изисква усилия. Това, което трябва да направите е да сложите зрънцата в стъклен съд, да залеете с мляко (3/4 от съда) и да изчакате 24 часа. За хората, които не консумират млечни продукти също имаме добра новина – гъбата ферментира и в соево мляко, и в сок, та дори и във вода. Експериментирайте!

• Кефирът е богат на B7, B9, B12, K2, калций, магнезий, форсор.
• Понижава „лошия“ холестерола
• Регулира кръвното налягане
• Забавя стареенето
• Подпомага храносмилането
• Лекува черния дроб, жлъчката, бъбреците, панкреаса, далака, пикочните канали, стомаха, тънките и дебелите черва
• Предотвратява развитието на тумори
• Има противовъзпалително действие
• Засилва имунната система

За да не убиете ценните бактерии, забравете за метала. Можете да замените приборите с пластмасови, дървени или керамични.

Как да си отгледаме млечна тибетска гъба? За да не възпрепятствате естествения растеж на гъбата, ви препоръчваме да не я изплаквате. Кефирните зърна обичат постоянните и умерени температури. Приготвяйки рецептата за кефир ежедневно, вие осигурявате растеж на зрънцата. Дрождите и бактериите на гъбата варират в зависимост от течността, с която я заливате. Тя може да ферментира във всякакъв захарен разтвор, но има нужда от легулярно захранване с лактоза, за да расте. Съществуват и водни кефирни зърна (японски кристали), които обаче не могат да виреят в млечна среда. Те са подходящи само за вегански напитки.

Ако зрънцата увеличават обема си, но не и броя си, означава, че са се слепнали и се е нарушила абсорбацията на нутриенти. Просто ги разделете с пръсти и готово! Вече сте готови да ги споделяте, с когото пожелаете!

Как да съхраняваме тибетската гъба?

– В млечен разтвор – поставете зрънцата в буркан и добавете мляко. Погрижете се бурканът да не е запечатан, за да могат зърната да дишат. Поставете съда в хладилника и сменяйте течността на всеки 7 дена. Ниските температури спират растежа на зърната.

– Замразени – измийте зърната със студена преварена вода, подсушете ги и ги оставете да изсъхнат за няколко дена. Когато придобият лек жълтеникав цвят, поръсете ги със сухо мляко на прах и ги замразете. Можете да ги съхранявате по този начин до година и половина. Когато пожелаете пак да ги използвате, не пийте първите наколко проби кефир. Зърната имат нужда от време, за да се приведат в активност.

Представяме ви и една лесна рецепта за триседмично пречистване на стомашно – чревната флора. Нужни са ви кефир и ленено брашно:

1. I седмица – 1 с.л. ленено брашно в 100 мл. кефир
2. II седмица – 2 с.л. ленено брашно в 100 мл. кефир
3. III седмица – 3 с.л. ленено брашно в 150 мл. Кефир

*можете да замените брашното със смляно на момента ленено семе

Приемайте напитката вместо закуска. Не правете пречистването повече от един път в годината, защото действието му е много интензивно! Най-добре е да се направи един курс през пролетта, за да сте максимално тонизирани през лятото. Тогава настъпват и естествените очистителни процеси на нашите тела в отговор на тежките храни, които сме консумирали през зимата. Пожелаваме ви успех!Ако чувствате тежест в черния дроб, с този 9-дневен режим с магданоз и чесън направо ще се преродите. Прочиства чудесно, а и кожата се избистря и засияваЗнаете огромното значение на черния дроб като основния филтър за кръвоносната система.
Затова го паз…
Dec 11 2018vijti.com

„Единственият път към познанието е опитът.“

– Албърт Айнщайн

Източник: spisanie

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!