Ухапванията от кои кърлежи са най-опасни и как да намалим риска

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на заболявания, това заяви пред БНТ директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
Според него заради опасността от кърлежи в градовете, държавата трябва да упражнява контрол върху пръсканията срещу насекоми по парковете. Той напомни, че носенето на кърлеж за изследвания не дава стопроцентова гаранция за наличието на заболявания.
Кантарджиев обясни, че е най-добре ухапаните от кърлеж да приемат с първото хранене след това две таблетки от антибиотика Доксициклин (Doxycycline), който намалява опасността от евентуално заразяване десетки пъти.
Друг полезен съвет е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да използват медицински ръкавици, за да предотвратят заразяване чрез рани на ръцете.
Тези растения се отглеждат лесно и безотказно прогонват кърлежи и бълхи от градинатаПролетта и началото на лятото е времето, в което влажността е по-висока заради честите валежи. Същев…Jun 4 2019vijti.com

Професорът напомни, че ефективният начин за махане на кърлежи е лесен, като след това мястото трябва да се дизинфекцира с безцветен разтвор.
„Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да дърпаш.
Относно западнонилската треска, пренасяна чрез комари, Кантарджиев успокои, че в България заболеваемостта е много рядка. Ако 160 души бъдат ухапани от приносител на вируса, симптоми проявява само един човек със сравнително ясни симптоми. Ето и какво точно включват те:

„Главоболие, температура, загуба на съзнание или дезориентация, напъни за повръщане. Ако случайно с вас се случи подобно нещо, правилната реакция е веднага се търси лекар невролог и да се започне колкото се може по-бързо лечение. Проблемът е, че често пъти ухапаните не разбират, че са заболели. 15-20% вдигат температура и имат болки в мускулите, но не разбират, че са заболели от нилска треска“.
След подобно преболедуване се придобива имунитет.
Приносителите на западнонилската треска хапят след 18 ч., така че прозорците трябва да се замрежват или да се използват апарати за отблъскване. Проф. Кантарджиев напомни, че препаратите репеленти също са ефективен начин за отблъскване на комари. Репелентите не бива да се използват върху бебета, изтъкна той.
Източник: Брадва
Най-ефикасният капан за комари е готов само за 5 минутки: Залагате го вечерта, а на сутринта само броите жертвитеВсеки, който обича отдиха сред природата на вилата или на открито, знае, че най-големият кошмар, кой…Jun 19 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!