Световни кардиолози обявиха нов опасен праг на кръвното налягане, вече не е 140/90

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Диагнозата „високо кръвно“ невинаги означа, че пациентът спешно трябва да започне постоянно да пие лекарства, за да го свали. Много често това е сигнал, че трябва да бъде променен начина на живот – сваляне на излишните килограми, преход към здравословно хранене, отказ от вредните навици и т.н. Въпросът опира до това дали са започнали необратими промени в здравето на човека.Лапнете и задръжте скилидка чесън в устата си: Ефектът е поразителен за вашето здравеСилните антибактериални свойства на чесъна и хранителните му качества обуславят неговото използване …Oct 8 2018vijti.com

Да напомним, че артериалното налягане се определя от два показателя. Систолното, горното, налягане показва натоварването върху кръвоносните съдове при изтласкването на кръвта от сърцето. Долният показател, или дистолното налягане, показва натиска в артериите в момента на отпускането на сърдечния мускул. Двата показателя се измерват в милиметри от живачния стълб.

Границата на нормалното кръвно налягане е прието да се смята показанията 120/80, а медиците започват да бият тревога при кръвно 140/90.
В най-новия доклад на Американската кардиологична асоциация този опасен праг е понижен до 130/80. Първата от 2003 г. насам промяна в препоръките за диагностика на артериалното налягане предизвика бурни реакции. Според тази нова норма само в САЩ в рисковата група попадат 46% от население, а според предишния стандарт трябваше да се опасяват за здравето си 1/3 от хората. Повишеното артериално налягане е втората след пушенето причина за сериозни заболявания на сърцето и предвестник на инсулта. Ако преди тези проблеми засягаха предимно хората над 50 години, то сега високо кръвно се диагностицира два пъти по-често при пациенти по-млади от 45 години.

Според новия доклад американските лекари вече ще поставят диагноза хипертонична болест на сърцето първа степен при систолно налягане от 130 до 139 и при диастолно 80-89. Според водещия автор на доклада д-р Пол Уелтън (Paul Whelton), тази диагноза трябва да е поне като „жълта светлина“, сигнализираща за необходимостта нещо да се промени. Приемът на препарати в този случай ще е показан при инсулт или сърдечен пристъп. Нова класификация получава и състоянието на човека при систолно налягане 120-129 и при диастолно по-малко от 80. Това кръвно налягане сега ще се нарича повишено. Докладът, който беше представен на конференцията на Американската асоциация на сърдечно-съдовите заболявания в Калифорния, е публикуван в изданието Journal of the American College of Cardiology.
Източник zdrave.toБаба Гина от Лехчево: На хиляди съм споделила рецептата си за здраве, един недоволен нямаБаба Гина Трифонова от село Лехчево признава, че стига да може, би помогнала на всички – поради това…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!