Само 1 шишенце може да реши почти всичките ви проблеми – отвътре и отвън

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В древен Египет активно са го използвали за лечение на много болести. Другото му име е „сусам”, което означава „маслодайно растение”, защото 60% от сусама се състои от ценни масла, богати на витамини и полезни елементи.
Именно поради това сусамовото масло често се използва не само в готвенето, но и в медицината от 1500 г. пр. Хр. В днешната статия ще ви разкажем какви полезни свойства има сусамовото масло, както и къде и как да го приложим правилно.
Защо е полезно сусамовото масло
Руската народна медицина бори разширените вени с отвара от зелени домати – има десетки илачи, но това работи безотказноСамо този, който страда от разширени вени, знае колко неприятно е това заболяване. Рецептите против …May 11 2019vijti.com

Малките семена от сусам съдържат много хранителни вещества . В състава си имат една от най-полезните мастни киселини, омега-6 и омега-3, присъства в почти равни пропорции, а също са и богати на антиоксидантни витамини Е, А, С и почти пълен комплект от група В.
Сусамът съдържа много фосфолипиди и фитостероли – вещества, които имат благоприятен ефект върху общото състояние на тялото, кожата и имунитета. В допълнение, семената съдържат много сквален – антиоксидант, необходим за синтеза на половите хормони и има антибактериални свойства.
През 2011 г., благодарение на изследванията, беше установено, че сусамовото масло е в състояние да предпази човешката ДНК от радиационни увреждания и да блокира развитието на раковите клетки. Също така учените успяха да установят около 30 лечебни свойства на маслото.

Ползите от сусамовото масло за тялото
Не е тайна, че сусамовото масло е страхотно като превръзка за всякакви зеленчукови салати и закуски, но това не е краят на употребата му. В медицината маслото се използва в следните случаи:
при астма, суха кашлица и други белодробни заболявания.
За подобряване на съсирването на кръвта.
За укрепване на имунната система и тялото като цяло.

С повишена киселинност.
За предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и запушване на вените.
За укрепване на сърдечно-съдовата система.
при прекомерна нервност и стрес за нормализиране на нервната система.
Да стимулира мозъка и да увеличи производителността при чести интелектуални натоварвания.
За нормализиране на съня и облекчаване на умората.

За да се предотврати развитието на рак.
Също така се препоръчва употребата на сусамово масло по време на бременност, тъй като наборът му от витамини и вещества помага на плода да расте правилно. И по време на кърмене, значително увеличава нивото на карма
Средно за укрепване на имунната система и тялото на възрастен е достатъчно да се вземе 1 супена лъжица сусамово масло на ден, а децата – 1 ч. л. Не се опитвайте сами да увеличавате дозата, защото високото съдържание на калций може да доведе до проблеми с урогениталната система. Също така, използването на сусамово масло е нежелателно за хората, склонни към разширени вени.

Сусамово масло в козметологията и дерматологията
В допълнение към поглъщането, сусамовото масло може да се използва за външна употреба. Най-често се използва в козметологията.
за кожата : просто поставете 30 минути преди лягане и измийте с топла вода; Тази маска ще ви помогне да запазите кожата си млада , еластична и ще стимулира активното производство на естествен колаген;
за масаж на краката : след вана се извършва лек масаж на краката, като се използва сусамово масло; спомага за облекчаване на умората и еластичност на кожата;

за грижа за тялото : малко количество сусамово масло се нанася върху кожата на тялото с кръгови движения и след 20 минути се взема горещ душ; Тази процедура отлично успокоява времето за сън и поддържа кожата в добра форма;
за грижа за косата : сусамовото масло се втрива в кръгови движения в скалпа и след 30 минути се изплаква с топла вода и шампоан. Тази процедура се извършва 1-2 пъти седмично, за да се възстанови структурата на косата и да се избегне разделяне на краищата .

Рецепти за маска от сусам
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
3 капки етерично масло
приложение
Смесете съставките и нанесете с кръгови масажни движения върху цялото тяло. След 20 минути изплакнете с топла вода с душ гел. След нанесете овлажняващ крем.

Маска за мазна кожа
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
1 белтък
приложение
Разбийте белтъка и разбъркайте със сусамово масло. Нанесете сместа върху почистено лице и оставете за 20 минути. Изплакнете с топла вода, избършете с тоник и нанесете овлажняващ крем .

Подмладяваща подхранваща маска за суха кожа
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
1 супена лъжица какаово масло
приложение
Разтопете какаовото масло на водна баня и разбъркайте със сусамово масло. Нанесете върху подготвената кожа на лицето и оставете за 20-25 минути. След това изплакнете с топла вода и нанесете крем.

Подхранваща маска за всички типове коса
съставки
2 супени лъжици мед
2 жълтъка
2 супени лъжици сусамово масло
приложение
Загрейте малко маслото и разбийте жълтъците. Смесете меда с останалите съставки, докато изгладнете и нанесете сместа върху косата. Изплакнете след 35-40 минути с топла вода и шампоан. Маската може да се използва на всеки 4-5 дни.
Преди да използвате сусамово масло и маски с него, уверете се, че не сте алергични към някой от компонентите.. Не забравяйте да запазите статията и да кажете на приятелите си!
Източник: lekuvai.bg
Този трик от китайската медицина изпарява на момента болезнените крампиСамо за секунди може да се отървете от крампите, благодарение на този невероятен трик от китайската …Jul 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!