Помага ли алкохолът за кръвното налягане или е мит, че го сваля

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Много от пациентите с хипертония вероятно са забелязали, че при високо кръвно налягане може да помогне алкохолът. Подобно лечение обаче не трябва да го смятате за панацея за болестта, защото то е много опасно в дългосрочен план.
У нас например е често срещано мнението сред възрастните: “Имам високо кръвно, следователно пиенето на 100-200мл. домашна ракия вечер ми помага, като го намаля”. Но това е абсолютно погрешно.
Първо, 100-200мл. домашна ракия, което е близо до “умерения прием” за българина е прекалено. Това е 2 до 4 пъти повече от препоръчните горни граници за мъже и 4 до 8 пъти повече от тези за жени.
Алкохолът затри доста млади актьори заради недоволство, липса на смисъл и мъчение от капризната чужда оценкаАртистичният чешит и бунтар Иван Ласкин си отиде едва на 48 години ден преди своя имен ден. На същат…Jan 22 2019vijti.com

Защо налягането намалява
За да разберем защо след консумацията на алкохол намалява налягането, е необходимо да се разбере как то се увеличава. Хипертонията зависи от съдовете: когато стените им се стесняват, налягането върху тях се увеличава, защото на кръвта е трудно да се движи в тялото. Нарушено е кръвообращението. Когато човек консумира алкохол, стените на същите съдове се разширяват от такава експозиция. Тогава кръвното налягане наистина намалява, но това не е за дълго.
Какво се случва след това
Най-опасното нещо започва да се случва след като алкохолът влезе в кръвта.

След като черният дроб преработи вредните вещества и токсините, съдовете започват да се стесняват още повече. Ето защо налягането отново се повишава. А вече този симптом води до най-страшното – инсулт.
Опасност
Лекарите не просто казват, че при хипертонията трябва да се намали или премахне употребата на алкохол, в зависимост от тежестта на заболяването. Особено опасно е дневният прием на алкохол, защото налягането няма време да се върне към нормалното, а съдовете постоянно се стесняват.
Две чаши не много силен алкохол на ден се считат за нормални, но дори и те могат да бъдат много опасни за човек с хипертония.

Във връзка с това заболяване се увеличава рискът от инсулт, коронарна болест на сърцето и други смъртоносни заболявания.
Умерените количества се различават за мъжете и жените, както и в различните държави. Под “умерени” се разбира дневна консумация:
За мъже: до 700мл бира, до 240мл вино, до 50мл твърд алкохол
За жени: до 350мл бира, до 120мл вино, до 25мл твърд алкохол
Източник: zdrave.to.
Хората разказват: Как се пие в Северозапада – край с колоритен диалект и още по-колоритна алкохолна култураСеверозападът е митичен и мистичен край, известен с необятни пущиняци, колоритен диалект и още по-ко…Jul 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!