Ползата от него е огромна: Вълшебното растение, което подобрява храносмилането и балансира кръвната ни захар

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Чували ли сте за растението моринга (Moringa oleifera) ? Към днешна дата над 1300 проучвания, статии и доклади са фокусирани върху ползите и лечебните способности на това необикновено растение, които са особено важни в някои части на света, силно податливи на огнища на различни заболявания и недостиг на храна. Изследванията показват, че почти всяка част от морингата може да се употребява – шушулките ѝ са използвани за пречистване на вода, семките служат за направа на масло за козметични цели, листата ѝ са подходящи за силен антиоксидантен чай или се стриват на прах и се консумират като хранителна добавка.
Някои от състоянията, върху които морингата повлиява положително са:
Има един вкусен начин да преборим болестите: Мед и канела всеки ден против лошия холестерол, високите нива на кръвната захар и вируситеМедицински доказано е, че медът е изключително полезен за лечението на много заболявания. Но комбина…Jun 5 2019vijti.com

• Анемия;
• Различни възпаления в организма;
• Артрит и други болки в ставите (например ревматизъм);
• Алергии;
• Запек, болки в стомаха и диария;
• Хронични главоболия;

• Сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане;
• Камъни в бъбреците;
• Задържане на течности;
• Бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Морингата е позната с над 100 имена на различни езици по целия свят.
Произхождащ от планините на Хималаите, части от Индия и Африка, този растителен вид е лесен за отглеждане и е снабден с над 90 защитни съединения, включително изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини.
Специфичното растение е известно с ползите си за борба с възпаления, с различни ефекти на недохранване и против стареене, неслучайно е наричано „растението чудо“.
Още за големите ползи на морингата за организма:

 Осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни съединения – Изследване показва, че морингата съдържа смес от есенциални аминокиселини (градивни елементи на протеините), каротеноидни фитонутриенти (същите видове се срещат в морковите и доматите), антиоксиданти като кверцетин и естествени антибактериални съединения, които действат по същия начин, както много противовъзпалителни лекарства. Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят процесите на стареене, включително полифеноли, витамин С, бета-каротин и хлорогенна киселина (тя е и основно фенолно съединение в кафето), които понижават ефектите от оксидативния стрес и възпаления.
 Балансира хормоните и забавя процесите на стареенето – Растението има терапевтичен потенциал за подпомагане на предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени (особено при менопауза).

 Подпомага доброто храносмилане – Поради противовъзпалителните свойства морингата се използва успешно при различни храносмилателни оплаквания, неразположения и инфекции.
 Балансира нивата на кръвната захар – Растението съдържа специфичен вид киселина – хлорогенна киселина, която помага да се контролират нивата на кръвната захар и позволява на клетките да приемат или да отделят глюкоза (захар) според нуждите.
 Защитава и подхранва кожата – Благодарение на съдържанието на естествени антибактериални, противогъбични и антивирусни съединения, морингата предпазва кожата от различни форми на инфекции и раздразнения (използва се и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата свързани с акне, проблеми с пърхот и др.)

 Защитава мозъка и подобрява настроението – Като високо протеинова храна и сериозен източник на аминокиселината триптофан, богата на антиоксиданти и съединения, морингата защитава здравето на мозъка, въздейства благоприятно за поддържане на високи нива на енергия, помага в борбата с умората, депресия, ниско либидо, промени в настроението и безсъние.
Морингата се доближава до матчата в много отношения – приличат си по съдържанието на антиоксиданти, подпомагането на организма в борбата срещу различни инфекции, забавянето на процесите на стареене, осигуряване на защитни функции на мозъка, засилване на имунната система, консумацията като чай или под формата на прах като хранителна добавка. Основните предимства на морингата се изразяват в това, че тя е сериозен източник на проетеин, съдържа повече фибри, витамини А и С, калции.

Няма регистрирани странични ефекти, тъй като морингата е хранителна добавка. Ако не сте сигурни как да я приемате (като чай/капсули/под формата на прах/ семена/масло за приложение върху кожата), консултирайте се с вашия лекар или фармацевт. Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени, тъй като не са направени достатъчно изследвания за безопасността за употреба на хранителни добавки в този период.
Източник: Хера
Време е да стабилизирате кръвната си захар без никаква „химия“, трябват ви само тези две съставкиДиабетът е изключително коварна болест – причините за възникването й са генетическо предразположение…Nov 21 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!