Откакто започнах с тази отвара, забравих за холестерол и кръвно, а и кожата ми стана като на бебе

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките му сокове в нежния цвят, то съдържа много ценни съставки с лековито действие.
Латинското наименование на червената детелина е Trifolium pratense, принадлежи към семейство Бобови. За полезните й свойства се знаело още в Древността, когато били наблюдавани животните, които я пасяли. Установено било, че това растение подобрява сексуалното им здраве и намалява заболяванията им. Лековитостта й върху човешкия организъм е не по-малка, поради впечатляващия й състав.
Червената детелина е растение, разпространено основно в Европа, Азия и Северна Америка. Цъфти от месец май до към началото на август – септември с приятни розово – червени цветове. В народната ни традиция се давала на жени, които не можели да забременеят и на такива с гинекологични проблеми и болки.
Редовно си правя от тази отвара от борови иглички – да имам под ръка, че като вдигна кръвно, само тя ме спасяваОтвара, която може да помогне на много хора, страдащи от хипертония. Такива хора най-вероятно години…Jul 2 2019vijti.com

“С лечебна цел се използват именно цъфтящите и надземни части. Приложението й е както вътрешно, така и външно. ”
Ще я срещнете под формата на течен екстракт, капсули, чай, тинктура и в състава на козметика. Ирландците я пият като чай срещу простудни заболявания, а китайците – под формата на тоник. А ние жените, специално, трябва да сме доста добре запознати с нея поради значимия й ефект върху гинекологичното ни здраве.
Полезен състав на червената детелина
Растението съдържа антиоксиданти и минерали, сред които калий, желязо, фосфор, магнезий, мед и хром. Към тях добавяме и витамините В3 и C, както и салициловата, кумариновата и кофеиновата киселина и добиваме перфектен лек за не една болежка.

Тук в никакъв случай не бива да пропускаме и антиоксиданта токоферол – витамин Е, както и прочутите изофлавони, които всъщност представляват вещества от групата на растителните естрогени. Действието им е подобно на това на женските полови хормони. Изофлавоните подпомагат поддържането на по-високи нива на естроген при жените над 40-годишна възраст и се грижат за естествения хормонален баланс по време на и след менопаузата. Също така укрепват имунната система и понижават нивото на общия холестерол.
Лечебно действие на билката червена детелина
Нервна система – при умора и изтощение, безсъние, за успокояване на нервите, червената детелина е лек с доказан ефект
Опорно-двигателна система – помага при ставни проблеми, артритни болежки, остеопороза

Кръвоносна система – червената детелина пречиства кръвта, понижава нивото на лошия холестерол и тонизира мускулатурата на кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане
Дихателна система – още едно напълно доказано действие – антиспазмолитично. Помага при лечение на простудни заболявания, бронхит, кашлица (особено ефективно е използването и при детска кашлица), астма, пресипналост
Пикочо-полова система – пречиства бъбреците, подобрява отделителната им функция, облекчава менопаузата, както и ПМС, помага при състояния като бяло течение, маточни кръвоизливи и мастит. Твърди се, че лекува безплодие, но това твърдение още не е доказано.

Храносмилателна система – сред останалите й „качества” са стимулирането секрецията на жлъчката и подпомагане детоксикацията на организма. Препоръчва се при продължителна употреба на антибиотици като пребиотик.
Кожа и красота – тук бих я похвалила лично. Ползвам крем с червена детелина в състава за регенерация и нощна грижа. Още червената детелина спомага за лечението на акне, екземи, различни обриви и така упоритият псориазис; смачканите и цветове успешно се прилагат и при ухапвания от насекоми.

Противопоказания
Поради наличието на голямо количество изофлавони, червената детелина трябва да се избягва при бременни и кърмещи жени, при хора, употребяващи хормонални лекарства и при деца. Необходимо е да следите и с какво я съчетавате – комбинацията и с чесън, джинджифил и гинко билоба е недопустима. Ако пиете често аспирин, също трябва да забравите за това растение.
За приготвяне на отвара за пиене са ви необходими една супена лъжица червена детелина и 300 мл вряща вода. След като я варите около десетина минути, прецеждате я и пиете по три пъти дневно по 100мл, преди ядене. И въпреки че ви звучи твърде безвредно, примамливо и лесно за изпълнение, допитайте се до специалист преди да започнете самолечение.
Източник: Хера
За всяка болка – билка: Отвара от здравец бори високото кръвно, пчелният клей ще ви избави от фарингитСтефка Иванова живее в град Дунавци. С нескрита емоция тя си спомня за проблемите, които преживява п…Jun 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!