Ортопед-травматолог развенча 6 мита за болките в коленете: Помагат ли хиалуроновата киселина и стволовите клетки

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Шест широко разпространени и наложени тези за болките в коленете бяха направени на пух и прах от известния белоруски специалист травматолог – ортопед д-р Андрей Пересада. Нещо повече – според д-р Пересада сегашните практики не само не решават проблемите на хората в нужда от лечение, а дори напротив, задълбочават ги. Първото твърдение на кандидата на медицинските науки е, че причината за заболяването гонартроза (остеоартроза на колянната става) не е „отлагането на соли“. Според него тук въпросът е чисто физически, тоест хрущялът се износва с течение на годините.
Лапнете и задръжте скилидка чесън в устата си: Ефектът е поразителен за вашето здравеСилните антибактериални свойства на чесъна и хранителните му качества обуславят неговото използване …Oct 8 2018vijti.com

Най-големият бич в този случай е наднорменото тегло, което пряко влияе върху разрушаването на ставата. И нещо важно – за поставяне на диагноза е достатъчна обикновена рентгенова снимка, затова няма смисъл болните да се подлагат на модерните магнитно-резонансна томография и ултразвуково изследване.
Според д-р Пересада мит е също така, че хрущялът може да се възстанови с прием на лекарства. Става въпрос за био-добавки, които обаче много често имат негативни странични ефекти. Все пак д-р Пересада признава, че инжекциите с хиалуронова киселина намаляват възпалението на ставите.

В крейна сметка обаче това третиране само спомага за запазване на ставата за известно време. Третият мит е, че увреденият хрущял може да се възстанови със стволови клетки. Истината е, че тези клетки помагат да се образува не истински ставен хрущял, а влакнест. А това не е решение на проблема. Друг мит е, че за това заболяване са „абонирани“ само възрастни хора. Напротив – в динамичния ХХI век все повече млади хора имат ставни проблеми.

Д-р Пересада оборва и твърдението, че проблемите с колената много често са породени от т.нар. киста на Бейкър. Която всъщност най-често е малка, не предизвиква дискомфорт и може да бъде и отстранена. Последното твърдение на белоруския ортопед пък е, че много често проблемите в коленете са свързани и с проблеми в тазобедрената става.
Знаете ли, че мухълът е в състояние да съсипе здравето ви. Ето начин да се отървете от него, ако забележите, че го иматеМухълът в къщата може да се появи върху всяка повърхност, изложена на влага, в стаи с лоша вентилаци…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!