Много важно за жените над 40: 15 тревожни симптома, при които задължително да си направите тест за недостиг на витамин В12

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

4% от жените на възраст между 40-60 години страдат от дефицит на витамин В12 . В особено рискова група попадат възрастни хора и вегани, които не ядат животински продукти, пише Active Beat.
След 40-тата си година жената се нуждае от витамин В12 за:
профилактика и лечение на остеопороза, рахит и др.
за защита на лигавиците, например, при стоматит, за борба с бледността, сухотата, беленето на кожата, за предотвратяване възникването на възрастови петна.
Ново проучване: Повечето витамини и хранителни добавки са загуба на пари, само си хвърляме парите на вятъраДобрата новина е, че приемането на повечето от тях не е свързано с някаква вреда за здравето По-голя…Jul 24 2019vijti.com

1.
Замаяност
В едно проучване учените откриват, че тези, които при консултация с лекар се оплакват от виене на свят, имат нива на витамин В12, които са с 40% по-ниски от тези при здравите хора.
2. Усещане за изтръпване и вдървяване на крайниците
То се появява поради ниските нива на кислород в кръвта. Може да се чувствате така, сякаш електрически заряд преминава от главата към петите ви.

3. Бледност на кожата
Липсата на витамин В12 води до унищожаване на някои червени кръвни клетки. Поради това се отделя жлъчният пигмент билирубин, който придава на кожата по-блед отенък.
4. Нарушаване на паметта
Не можете да си спомняте името на човек, когото познавате отдавна, по инерция поставяте ключовете в хладилника? Забравянето е един от симптомите на дефицит на витамин В12.

5. Постоянна умора
Витамин В12 насърчава образуването на червени кръвни клетки, които са отговорни за доставката на кислород до клетките. Ако няма достатъчно кислород, започвате да се чувствате уморени, дори и да спите добре.
6. Проблеми със зрението
В редки случаи дефицитът на витамин В12 влияе отрицателно върху зрителния нерв и съдовете на ретината. Може да изпитате ефекта на двойно виждане, сянка, замъгленост или дори временна слепота.

7. Мускулна слабост
Липсата на витамин В12 причинява не само обща умора, но и мускулна слабост, летаргия и мързел.
8. Загуба на вкус
При около 50% от хората с недостиг на витамин В12 броят на вкусовите рецептори на езика намалява, особено отстрани. Мнозина се оплакват от парене и дискомфорт по страните на езика. Поради това храната не изглежда на жените толкова вкусна, както преди.

9. Честа смяна на настроението
смяна на настроението
Липсата на витамин В12 може да влоши депресивно състояние, да увеличи тревожността и да предизвика сълзливост. Той участва в производството на серотонин и допамин – така наречените хормони на щастието.
10. Необяснимо пристрастяване към миризмите
миризма на бензин
Появява се поради липса на кислород в кръвта, което води до анемия.

11. Сърдечни проблеми
При недостиг на витамин В12, поради бързото намаляване на циркулиращите червени кръвни клетки, количеството кислород в тъканите намалява. Подаването на кислород при такива условия се случва за сметка на увеличаване на сърдечната активност. В резултат на това възниква тахикардия, понижава се кръвното налягане и т.н.
12. Задух
Последица от анемията, която се проявява при дефицит на В12. Липсата на червени кръвни клетки и хемоглобин затруднява доставката на кислород до тъканите. Белите дробове трябва да работят усилено, за да задоволят потребностите на организма от кислород. Това води до задух.

13. Липса на координация
Незабелязаният дефицит на В12 причинява увреждане на нервната система. С течение на времето настъпва нарушение на двигателната функция – човек може да падне по всяко време. Този симптом е особено често срещан при възрастни хора и вегетарианци.
14. Повишена температура
В редки случаи дефицитът на витамин В12 може да бъде придружен от треска. Не е напълно ясно защо това се случва.

15. Проблеми с ноктите и косата
Косата губи блясъка си, става по-тънка, лесно се къса, изтънява и сивее рано. Ноктите стават тънки, матови, лесно се белят и чупят, появят се ивици по тях.
Ако забележите поне някои от тези симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекар и да си направите тест за витамин В12. И бъдете здрави!
Източник: За Жената
Единственият евтин витамин, който ще направи кожата ви мека, гладка и без бръчкиКоя жена не иска гладка, мека и без бръчки кожа. Сега ще ви кажем витаминът, който ще ви помогне да …Jan 30 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!