Майката каза на бабата да не къпе бебето след раждането, но никой не подозираше каква е причината

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Трябва или не трябва да се къпят бебетата непосредствено след раждането им? Тук мненията на специалистите се разделят. В България е отколешна традиция такова ранно къпане да се извършва и то от опитна баба, но това е било обичайно, когато ражданията са били в домовете, а не в акушер-гинекологичните отделения на клиники или болници. В почти всички западни страни такава практика няма – в Германия, например, първото изкъпване на бебето е на 6-я ден от неговото раждане. Какви са мотивите за това „отлагане“ във времето?
Кожата на новородените е изключително нежна и чувствителна, покрита е със слузеста, бяло-жълтеникава течност, наречена „верникс“, която има функцията на защитен био-слой на кожата на плода през последните месеци от бременността.
Най-известното бебе в България е истински джентълмен – с мъжка жилетка и папийонкаСинът на Дани Петканов и хубавата Алекс стана най-известното бебе в България! Най-известното бебе в …Feb 5 2019vijti.com

Нейната основна съставка е естественото масло „себум“, което присъства в човешката кожа и в същност предпазва изключително чувствителната кожа да детето при поемането на първия му дъх. При това положение се оказва, че бебешката кожа е покрита с „добри бактерии“, чието отстраняване след раждането е безсмислено.
Както д-р Холман отбелязва, през първата седмица от раждането кожата на бебетата и по-правило е напукана и суха, така че както къпането, така и мазането с кремове не е желателно, защото може допълнително да изсуши и раздразни кожата. Има обаче и други мнения на специалисти. Според тях, задължително е бебето да бъде изкъпано и намазано с бебешко олио след раждането, тъй като непочистеният верникс се задържа по гънките и може да предизвика разраняване на кожата вследствие от размекване на горния й слой.

В България е прието, ако майката не желае бебето й да бъде изкъпано в родилното отделение веднага след раждането му, тя трябва предварително да заяви това си желание.
И не са вече малко майките, които не предпочитат първото къпане на бебетата им да е толкова скоро след раждането. По принцип, чувствителната бебешка кожа налага ограничения по отношение честотата на къпанията. Ежедневното мокрене води до нейното прекомерно изсушаване и дори предизвиква кожни раздразнения. Ето защо, за да бъде неутрализирано вредното въздействие на влагата върху бебешката кожа, то трябва задължително да се прилага специална козметична процедура, с цел да бъдат минимизирани „щетите“, които къпането нанася на бебешката кожа и тя да придобие естествения си здравословен вид.

Именно затова някои педиатри наблягат на важността след баня бебето да бъде мазано със специално бебешко тоалетно мляко или олио, тъй като те съдържат нужните на бебешката кожа овлажнители и масла, за да бъде тя здрава и еластична.
За съжаление „монетата има две страни“ – тези бебешки козметични продукти, съдържат обаче, и голям брой съпътстващи вредни химически съставки, някои от които причиняват алергии и нерядко причиняват атопичен дерматит у бебетата.
Затова, през първите месеци от живота на бебетата е препоръчително, те да бъдат къпани, примерно веднъж седмично и то само с вода при около 37˚С – колкото е тяхната телесна температура.
Бебетата на просякините винаги спят, но причината не е тази, която си мислитеНяма начин да не ви се е случвало: ходите си най-спокойно из града и изведнъж попадате на просяк. Но…Feb 2 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!