Лекарка от Афганистан излекува шефа си от коронавирус в Лом

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Когато началникът на инфекциозното отделение д-р Емил Георгиев се разболял, д-р Попал-Димитрова решила, че ако нещо фатално се случи с него, ще се откаже от медицината. После с много грижи и старание го излекувала

Лекарка от Афганистан е на първа линия срещу коронавируса в ломската МБАЛ “Свети Николай Чудотворец”. Д-р Шакилла Нури Попал-Димитрова поела ръководството на инфекциозното отделение, след като началникът ѝ д-р Емил Георгиев се зарази с коронавируса.

“Каза ми на 19 март към 22 часа, че е с положителен резултат от теста, но се чувства добре. Защо кашляш, го попитах аз разтревожена, за мен това беше голяма изненада. Когато дойде на другата сутрин да го прегледам, изглеждаше много зле и аз истински се изплаших.

Дори плаках

със сълзи

Обадих се на мъжа ми, който е ортопед в София, и му казах, че ако нещо фатално се случи с д-р Георгиев, аз ще се откажа от медицината. Колегата ми е активен човек на 43 години в разцвета на жизнените си сили”, разказва д-р Попал-Димитрова.

“Първоначално се стреснах – това е голяма отговорност, постепенно с много грижи и старание излекувах шефа си”, допълва тя. Аз съм инфекционист, отдавна имах този навик да пазя себе си и другите. В прекия смисъл на думата лекарите от тази специалност са малко – в провинцията са един или двама и са свикнали да се пазят, но с появата на този коронавирус животът ни се промени изцяло”, казва д-р Шакилла.

През нашето отделение минаха доста пациенти, от дома за стари хора в Гара Орешец и град Кула, много съмнителни и такива с PCR тест – отрицателен и с добра образна диагностика, но с типична пневмония. Важното е, че оздравяха.

Аз съм

инфекционист.

Знаех, че рано

или късно

може да се

случи подобна

ситуация,

но като студентка съм избрала тази специалност – тежко е, но се открива лечение и повечето пациенти оздравяват и си тръгват живи. Това е смисълът и дава сили да продължиш напред. Винаги съм се учила от тези, които имат опит”, обяснява лекарката от Афганистан.

Д-р Шакилла Нури Попал-Димитрова е омъжена за мъж от Лом, завършила е медицина в България. Тя е специалист по инфекциозни болести, редовен докторант към ВМА от 1 февруари 2014 г.

От началото на пандемията и извънредното положение заради опасността от коронавируса

д-р Шакилла е

прекарала

близо 2 месеца

в отделението

Само на

Великден

успяла да види

мъжа си

и 14-годишната си дъщеря от разстояние. Съветва хората, поразени от коронавируса, да имат висок дух, да запазят разума си и да не се поддават на страха.

“За мен България има стойност на втора родина, имам възможност да работя в чужди държави, но предпочитам да остана в Лом”, коментира тя отлива на лекари от страната ни.

Оголиха ми се много венците, стигна се дотам, че спрях да се усмихвам, добре че зъболекарката ми ми каза за тези домашни рецептиОголените венци биха могли да доведат до загуба на зъби. Разберете как бихте могли да излекувате уст…May 17 2020vijti.com

Източник:24часа

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!