Концентрацията на съставките в липовия мед е сходна с тази, в човешката кръв – еликсирът се приготвя ресно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Липата с право се нарича кралица на всички медоносни растения. Липовият мед има своеобразен и уникален вкус и аромат, така че е невъзможно да се обърка с другите.
Свойства на липовия мед
Концентрацията на минерални вещества, които съставляват лечебния продукт съвпада с концентрацията им в човешката кръв. Ето защо, ако редовно използвате липов мед, метаболизмът се нормализира, процесът на храносмилане и хормоналната дейност на тялото се подобряват.
Липовият цветен мед се усвоява лесно и затова се препоръчва да се използва тази естествена рецепта вместо захар.
10 безценни съвета за здраве и щастие от Лили ДимковаРецептата: „от сутрин до вечер благодаря за всичко“, казва дъщерята на прочутия лечител Петър Димков…Jun 5 2019vijti.com

Как да си направим липов мед?
Рецепта
съставки:
цветове от липа – 1 кг;
топла преварена вода – 1 литър;
захар – 1 кг.

Приготвяне
Липовите цветове се поставят в емайлиран съд и се наливат топла преварена вода в малко количество. Покрийте с капак и оставете за половин час. След това източете водата. След това пригответе сироп: налейте захарта в топла вода и оставете да заври. Залейте със сироп липови цветове, оставете да престои 6 часа. След това поставете тенджерата на слаб огън и гответе, докато се сгъсти, като разбърквате с дървена лъжица. Накрая се филтрира полученият мед и се изсипва в стъклени буркани.

И още полезни съвети:
С лечебна цел цветовете на липата най-често се използват под формата на запарка. Част от веществата, на които са богати, имат противовъзпалително и противомикробно действие. Неслучайно чаят от липа е предпочитана напитка по всяко време на годината при грип и други инфекции на горните и долните дихателни пътища – фарингити, ларингити, бронхити (за увеличаване на лечебния ефект можем да прибавим цветове от лайка и бъз). Ако изпитвате остри болки в гърлото, може да си направете и гаргара със запарка от цветовете й и лайка, смесени в равни количества. В тези случаи е добре към нея да прибавите пчелен мед и лимонов сок. По думите на д-р Иванов, запарката от липа е много полезна и за понижаване на температура при инфекциозни заболявания. Особено, ако треската понася трудно от болния или градусите са над 39. Лекарят обаче уточнява, че по принцип повишаването на температурата е защитен механизъм на организма и не е необходимо да бъде понижавана на всяка цена. Чаят трябва да се пие възможно по-топъл и на малки глътки.
Източник: lekuvai.bg
Как да се лекуваме с ягоди: Те са уважаван източник на здраве в народната медицинаСъс своя примамлив външен вид и отлични вкусови качества, ягодите си осигуряват място в списъка на л…Jun 5 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!