Кардиолози разкриха как точно трябва да си мерим кръвното в домашни условия, обикновено допускаме голяма грешка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в стойностите е нормална. Ако то е в рамките на 10-20 при горната и до 15 при долната граница, няма нищо подозрително.
Ако разликата е по-голяма, трябва да се обследва възможната причина за такава разлика. Възможно е да има блокирана артерия в областта на рамото и мишницата. Като последица кръвното налягане в тази ръка е по-малко. Такива случаи непременно трябва да се консултират със съдов специалист, за да се изключи евентуално тежко протичане. Около 4% от населението има разлики в кръвното на двете с ръце с 20 или повече мм живачен стълб. Такива стойности се свързват с някакво съдово заболяване. При измерването на кръвното винаги се дават две стойности – систолично (горна граница) и диастолично (долна граница).
За всяка възраст нормалното кръвно налягане е различно. Проверете бързо дали сте в нормата (ТАБЛИЦА)Повишеното кръвно налягане е един от най-сериозните проблеми на съвременния човек. За съжаление, ус…Feb 8 2019vijti.com

Когато например се каже, че кръвното е 140 на 80, това означава, че систоличното налягане е 140, а диастоличното – 80. Систоличното кръвно налягане се получава, когато сърцето се свива и изпомпва кръвта към артериите.
Кръвното налягане във фазата на почивка, когато сърцето практически не извършва работа до следващото помпане, се нарича диастолично налягане. Заключението на лекарите е винаги да се мери кръвното и на двете ръце,
за да може навреме да се хванат признаците за настъпващо съдово заболяване. Освен това за съобразяване на терапията при хипертония винаги се взема по-високата стойност.

За какво да внимаваме
Маншетът на механичния тонометър трябва да подхожда на ръката на пациента. Напомпването на маншета на механичния или автоматичния тонометър трябва да става плавно, без да се забавя или ускорява процесът. Маншетът се надява на гола ръка и трябва да бъде умерено стегнат. Тонометърът трябва да бъде разположен по артериите.
Резултатите от измерването на налягането може да се различава, ако измерването е правено на едната или другата ръка на пациента.
Много хора, за да избегнат тези сложности използват автоматични тонометри. При експлоатацията им следва да се спазват следните правила:

– измерването на кръвното се извършва в седнало или легнало положение.
– лакътят с маншета трябва да е на нивото на сърцето.
Измерване на кръвното не бива да се прави в близките няколко часа след приемането на лекарства, пушене, пиене на силен чай и кафе.
Източник: Ретро
Защо кръвното „играе“ през деня: Причини и факториРегулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен проблем поради няколко…Feb 4 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!