Защо пикантната храна е полезна: Когато похапвате люто, тялото реагира по този начин

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пикантната храна е любима на хора от цял свят. В това число са и доста българи. Най-известните кухни, които предлагат люто са мексиканската, индийската, корейската и тайландската. Не само лютите чушки се водят люта храна. Редица подправки също са много пикантни: хрян, горчица, къри, джинджифил, карамфил. Това са подправки, любими на хора, които обичат пикантната храна. Най-интересното обаче е, че пикантната храна има редица полезни свойства за здравето ни. На първо място пикантните храни повишават дълголетието.
Установено е, че те намаляват с цели 14% вероятността за смърт при хора на средна възраст. Те действат превантивно и укрепват тялото и организма ви. На второ място – пикантните подправки подобряват значително настроението. Не само шоколадът може да ви вдигне от депресията.
Световните диетолози съветват: Колко трябва да е една порция хранаДиетолози от Британската фондация по хранене издадоха ръководство за размера на порциите храна не в …Jan 29 2019vijti.com

Самите пикантни храни изпращат импулси към мозъка, което води до получаването на ендорфини. А те помагат да се избавите от лошото настроение, депресията, преумората.
Така че, когато хапвате, задължително добавете пикантен сос към храната си.
Още една полезна функция на пикантните храни е, че те намаляват теглото ви. Джинджифилът ускорява метаболизма, което предпазва от затлъстяване.
Кимионът също подобрява обмяната на веществата, така че го използвайте активно.
Други пикантни подправки пък намаляват захарта и потискат глада – лют пипер и канела. Още една полезна функция на лютото е, че то предпазва от язва.

Увеличава също така и изгарянето на калории.
В едно 6-седмично проучване върху 25 възрастни без наднормено тегло, изследователите открили, че лютият червен пипер повишава телесната температура. Това създава предпоставка за по-скоростно изгаряне на калориите. Само една лъжичка лют червен пипер може да помогне за потискане на апетита и изгарянето на калории.
Ако нямате гастрит, то пикантните храни улесняват храносмилането, защото намаляват стомашните сокове и киселинността. Най-полезната функция на лютото – предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Червеният пипер е богат на антиоксиданти, които са жизненоважни за сърдечната функция. Изводът от всичко това е: консумирайте спокойно пикантни и люти храни и подправки, но все пак не прекалявайте с тях!
Топ 7 на най-полезните храни от родната ни кухняВсе повече хора стават привърженици на природосъобразния начин на живот. В търсене на вечното здраве…Jan 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!