Д-р Росица Попова: Мнозина обожават боба, после обаче идва тормозът с газовете, как да избегнем проблема

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Едни от най-обичаните храни в националната ни кухня като боба са известни и с това, че образуват много газове, възможно ли е обаче това да се избегне? Ето как отговаря на въпроса Д-р Росица Попова: Варивата са група храни с високо съдържание на белтък и комплексни въглехидрати. Те са богати на фибри, някои витамини и минерали. Съдържат и алфа-галактозиди, които са съединения на захарозата с един, два или три монозахарида галактоза. Тези олигозахариди ферментират под действието на чревната микрофлора – бактериите в червата, в резултат на което се отделя газ. Именно тези процеси създават дискомфорт – подувание, газове, спазми, при някои и диария, след консумация на боб, леща, грах, нахут и др.
Как да се спасим от страничните ефекти на тези така полезни от здравословна гледна точка храни? Много са предложенията, като част от тях идват от нашите баби и прабаби.Лили Иванова разкри рецептата на домашния си елексир, с който поддържа перфектно здраве! Ето как се пази от болести родната примаЛили Иванова е невероятна не само с уникалния си глас и незабравимите си песни Голямата Лили Иванова…Nov 1 2018vijti.com

Кисненето на боба в гореща вода е първото предложение, но много често този съвет се пренебрегва от “бързане” или незнание колко време и каква да е водата. Ако киснем боба в студена вода дори за цяло денонощие, няма да получим желания ефект – незначителен процент от газообразуващите субстанции се елиминират. Смята се, че най-голямо количество от тези съединения се унищожават, след като бобът заври един път и се остави няколко часа да се кисне в топлата вода. Мнозина вярват, че колкото повече води от боба изхвърлим, ефектът ще е по-голям, но имайте предвид, че над 90% от въпросните галактозиди се отделят в първата вода. Още по-добър ще е този ефект, ако добавим и щипка хлебна сода към врящата вода.

След като сме изхвърлили водата, богата на галактозиди, спокойно можем да сложим боба или лещата да се вари в чиста вода. Времето на варене също има значение за намаляване на газообразуващите вещества – минимум 90 минути за класическата леща и поне 2 часа за боба, а ако е на бавен огън – може да му трябват и 4 часа, но за компенсация тогава е най-вкусен.

Разбира се, при приготвянето на варивата не бива да омаловажаваме и подправките, които се включват в ястието. Тяхната цел е да успокоят стомашно-чревната система от действието на наличните галактозиди, които макар и в по-малко количество, все пак присъстват и може да създадат дискомфорт. Такива подправки са чубрицата, джодженът, риганът.

Съветвам според вкуса си да ги слагате винаги в традиционната яхния от зрял фасул, леща и т.н. Така допълнително ще облекчите храносмилателната си система и съответно ще увеличите насладата от храната.
Съветът ми е да не отстранявате традиционните ястия от вашата трапеза поради страх от поява на чревен дискомфорт. Бобовите култури са изключително полезни за здравето и при нормални порции от тях не се пълнее. Ако имате здрав стомашно-чревен тракт, използвайте правилно малките тайни за елиминиране на газообразуващите вещества и консумирайте с удоволствие зрял боб, нахут, леща, грах.
Източник: 24zdrave.bgБаба Гина от Лехчево: На хиляди съм споделила рецептата си за здраве, един недоволен нямаБаба Гина Трифонова от село Лехчево признава, че стига да може, би помогнала на всички – поради това…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!