Д-р Емил Илиев: Захарта има полезни натурални алтернативи, важно е обаче да знаете някои особености

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Кои са полезните алтернативи на захарта – този въпрос тормози не една и две жени. Ето мнението на д-р Емил Илиев за полезните алтернативи на захарта: Има много алтернативи на захарта и всяка от тях може да бъде подходяща за определен човек с оглед конкретно състояние. Затова понятието за полезно може да има различен смисъл в отделните възрасти, при различни заболявания или за специфични състояния. Например медът е прекрасен избор при “предстартова треска” в деня на изпит или състезание, но абсолютно неприемлив за алергичните към мед. Като презастраховка обикновено мед не се дава на бебета и се избягва при диабетици.Можем много лесно да предпазим дома от негативни влияния, нужна е само малко захарПървото, което трябва да знаете, е, че във всяко помещение левият ъгъл е най-силно енергизиран и за …Mar 25 2019vijti.com

Лично аз в препоръките си за здравите хора бих поставил на първо място истинския натурален пчелен мед. Той е уникален натурален продукт, богат на витамини и минерали, на ензими, аминокиселини и др. В зависимост от растенията, от чиито цветове е събран нектарът, видовете мед се различават умерено по гликемичния си индекс (условна мярка от 1 до 100, която показва колко ще се повиши глюкозата в кръвта след консумацията на определена храна). Конкретно при тези продукти гликемичният индекс на отделните видове зависи от съотношението на глюкозата и фруктозата в тях. Най-общо може да се каже, че естествено тъмният на цвят мед има по-висок индекс от светлия.

Друго предупреждение е да не се загрява над 40 градуса – било за да се втечни, ако е кристализирал, било за подслаждане на все още горещ чай или кафе. Медът е доста калоричен и употребата не трябва да е безконтролна въпреки предимството му, че е наутрална храна. В чаена лъжичка мед има средно 20-25 калории. По няколко лъжички мед на ден за подслаждане на напитки и храни няма да доведат до напълняване, но за разлика от захарта ще укрепят здравето. Той влияе благотворно основно на стомашно-чревния тракт, черния дроб, дихателните пътища, имунитета. Качества, които са свързани основно с антибактериалната и общоукрепваща сила на меда.

Напоследък има повишен интерес и към растението стевия, чиито листа притежават голяма естествена сладост. За разлика от други естествени заместители на захарта, стевията не добавя калории, а в едно и също количество е 200 пъти по-сладка от захарта. Навлизат и множество екзотични натурални подсладители, увеличава се и потреблението на синтетични нискокалорични подсладители, така че има голям избор според случая. Общото правило е, че никоя храна не е вредна, ако се употребява с мярка.
Източник: 24zdrave.bgЛеля Димка се отървала от диабет с ликьор от кокичета: Вече 25 години пенсионерката не е вдигала кръвна захар благодарение на домашния сироп316 000 са диабетиците у нас с поставена диагноза. Други 204 000 обаче имат диабет, без да знаят тов…Mar 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!