Доц. д-р Петрова: Коронавирусът може изобщо да не се прояви, ако имаме БЦЖ ваксина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
„Работим с аналог на коронавируса, който е изолиран през 60-те години. По реакциите на този по-малко патогенен вирус можем да предвидим как биха действали нашите антивирусни вещества върху актуалния вирус“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова в интервю за Нова телевизия.

Разкриха симптоми, че човек е прекарал коронавирус без да знаеСпоред проучване на учени от Оксофрдския университет, разпространението на коронавирус по света е за…Apr 5 2020vijti.com

„Институтът по микробиология работи в две насоки – разработки на антивирусни препарати, които биха могли да служат като дезинфектанти и терапевтици. Имаме синтезирани около 70 вещества, които сега се тестват за първи път срещу коронавирус. 22 от тях са особено обещаващи“, каза още тя.

„Имаме идеи и за ваксина. Изготвили сме проект, който съдържа различни насоки на действие – разработване на ваксина, на нови диагностични средства и различни други подходи“, посочи Пенка Петрова.

На въпроса дали има вероятност ако си ваксиниран с БЦЖ ваксина да изкараш заразата с коронавирус по-леко или изобщо да не се заразиш, доц. д-р Петрова отговори, че ваксината подсилва имунитета и със сигурност това заболяване ще се изкара по-леко, а може и изобщо да не се прояви, ако вече сме ваксинирани.

Но също така бе категорична, че в никакъв случай БЦЖ ваксината не трябва да се поставя сега при хора, които са пропуснали да се ваксинират, тъй като, ако попаднат в ситуация да се заразят с COVID-19, може да има много по-големи усложнения.

Цветозар Томов:150 000 ще загинат в България от коронавируса при тези условия! Без строги мерки срещу коронавируса не само ще бъдат изгубени човешки животи, но и икономиката ще …Apr 5 2020vijti.com

Източник:русе24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!