Диетологът проф. Донка Байкова: Яжте само ванилов и шоколадов сладолед, другите са отровни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сладоледът е любима храна за малки и големи през лятото. Често обаче той е заклеймяван като изключително вреден.
Приемането на студени храни и напитки в горещата част на деня е изключително вредно, казва проф. Донка Байкова. Тя препоръчва да консумираме сладолед в часовия диапазон между 8 ч. и 11 ч., както и след 16 ч. Диетоложката е категорична, че студеният десерт трябва да се яде в малки количества – до 100 г, и задължително да бъде с лъжичка.
„Така ще го консумираме по-бавно. Още от устната кухина организмът да се адаптира, леко да го затоплим, без да предизвиква шокови температурни разлики между собствената си температура и тази на тялото“, допълва тя.
Пригответе си домашен сладолед от диня: Много е вкусен, разхлажда прекрасно и не трупа килцаНеобходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. ме…Jul 18 2019vijti.com

Консумирането на повече от 100 г сладолед крие редица опасности – започвайки от неговите съставки и стигайки до висококалоричната му същност.
Все по-често в хладилните витрини се забелязват сладоледи в цветовете на дъгата. Диетологът проф. Донка Байкова обаче е категорична, че всички вкусове, различни от шоколад и сметана, са вредни за организма заради оцветителите, които са с високо съдържание на консерванти и Е-та. Те са боядисани с най-различни оцветители, около 100 на брой, най-много алергизират съвременния човек, в частност тази рискова група – децата.
Те са изкуствени, химически багрила, които крият риск да отключат алергична реакция, която може да бъде изявена с астматичен пристъп и бронхит или обрив, казва още проф. Байкова. Тя допълва, че в състава им често има и трансмазнини, които са канцерогенни в големи количества. Те се използват за запазването на структурата на сладоледа и по-трудното му разтичане в летните горещини. Предозирането с десерта може да доведе до отключването и на редица автоимунни заболявания и дори онкогенеза.

А ето и една много хубава рецепта за вкусен и здравословен домашен сладолед с диня:
Необходими продукти:
3 ч.ч. почистена диня
1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. лимонов сок
1 ч.ч. захар
2 с.л. мед

Начин на приготвяне:
В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп. Разбъркайте, преместете в удобен съд и сложете във фризер. Разбивайте с пасатор или вилица на всеки час – 3-4 пъти подред, за да предотвратите заскрежаване на домашния сладолед.
Източник: Ретро
Много хора ще загубят апетита си: Сладоледът днес – опасен микс от химикалиПо време на походите му в Персия и Индия на знаменития завоевател Александър Македонски местните сер…Jun 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!