Грижете се щитовидната жлеза: Коварната болест Хашимото често протича без симптоми

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Става дума за болестта на Хашимото – автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, характеризиращо се с намалено производство на хормони, които контролират обмяната на веществата и сърдечната честота. От него страдат най-често жени на възраст между 30 до 50 години, но напоследък болестта засяга все по-често и млади хора между 20 и 30 години. Причините са: остър или хроничен стрес, тежка бременност, както и други наследствени автоимунни заболявания като например, диабет и ревматоиден артрит.
СИМПТОМИТЕ НА БОЛЕСТТА СА ВАРИРАТ ОТ УМОРА И НЕОЧАКВАНО ПОКАЧВАНЕ НА ТЕГЛОТО, ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ПОВИШЕНА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ КЪМ СТУДА; МУСКУЛНИ БОЛКИ, СПАЗМИ, СКОВАНОСТ ИЛИ ПОДУВАНЕ НА СТАВИТЕ, БЛЕДА, СУХА КОЖА, ПОДПУХНАЛО ЛИЦЕ, ЗАПЕК, СРАВНИТЕЛНО ТЕЖКИ МЕНСТРУАЛНИ ЦИКЛИ ПРИ ЖЕНИТЕ, ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ И СТИГАТ ДО ВИДИМО РАЗШИРЕНИЕ/ПОДУВАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА, ДЕПРЕСИЯ И ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА.
Работи безотказно: Упражнение щитовидната жлеза, завещано ни от тибетските монасиЩитовидната жлеза е един от най-важните органи в човешкото тяло. За да функционира нормално, тя се н…Feb 6 2019vijti.com

Лечението изисква редовно приемане на синтетичен хормон на щитовидната жлеза под формата на таблетки. По този начин се регулират нивата на хормоните и метаболизмът се нормализира, което, от своя страна, нормализира и телесното тегло. Продължителността на лечението се определя от резултатите от кръвните тестове, които показват количеството на произвежданите от жлезата хормони. Последствията от не обръщането на нужното внимание за лечението на заболяването могат да бъдат тежки, така че следете постоянно дали работи правилно щитовидната ви жлеза!
Храни, които са много полезни при тиреоидит на Хашимото и се препоръчват при диета без глутен са:
Киноа – една от най-важните зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, отличния баланс на протеини и липсата на глутен. Съдържа всички незаменими аминокиселини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали, желязо, калций, магнезий, скорбяла, захари и растителни влакна.

Амарант – известен още като петльов гребен. Тези семена също съдържат всички незаменими аминокиселини, като преобладаваща в тях е аминокиселината лизин, която има съществена роля в регенеративните /възстановителните/ процеси.
Кафяв ориз – една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене.
Елда – хранителен продукт, които не съдържа глутен.
Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий, необходим за правилната функция на щитовидната жлеза.
Чиа Чиа – растение, познато още от древни времена, като за първи път е култивирано от ацтеките. За храна се използват семената.

Плодове и зеленчуци – изключват се само тези, които са богати на гоитрогени. Гоитрогените са вещества, които блокират усвояването на йод, необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и синтеза на трийодтиронин/Т3/ и тетрайодтиронин/тироксин, Т4/.
Продукти богати на гоитрогени са: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, брюкселско зеле, къдраво зеле, алабаш, репи, просо, спанак, ягоди, праскови, фъстъци, кедрови ядки и соя. Топлинната обработка прави гоитрогените безвредни.
Може ли да се консумира кафе? Не се препоръчва. Добре е да се намали количеството на приеманото кафе или да се спре. Кофеинът стимулира отделянето на големи количества кортизол – хормон на надбъбречната жлеза, който при по-високи нива потиска функцията на щитовидната жлеза и води до намаляване нивото на тироксина и трийодтиронина. Освен това, когато кафето е прието веднага след приема на Л-тироксина /хормонозаместващ медикамент за лечение на хипотиреоидизъм, то пречи на абсорбцията на лекарството.
Лекари препоръчват кисело мляко с чесън за здраве и бързо сваляне на килограмиВероятно всеки от нас като дете, майка му го е карала да яде чесън, особено през зимата, когато всич…Feb 20 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!