Всички го правим, а това е грешно: Когато някой се задави, не е добре да го удряш по гърба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Много от нас, забелязвайки, че някой се задавя докато яде, незабавно започват да тупат по гърба потърпевшия.
Добре ли обаче в действителност това действие и до какво може да доведе?
Влошаване
Лекарите казват, че такива действия могат да влошат само човешкото състояние. Чрез потупването на потърпевшия на гърба можем да променим положението на чуждото тяло в организма и няма гаранция, че храната ще напусне дихателните пътища. По-скоро обратното.
Шепа орехи на ден правят чудеса със здравето. Вижте 10 сериозни причини да включите вкусните ядки в менютоОсвен че е красиво и величествено дърво, орехът е истински извор на здраве и дълголетие, категорични…Dec 15 2018vijti.com

Едно парче храна, заседнало в дихателните пътища, няма да изскочи от потупване, а напротив, ще падне още по-дълбоко.
Грешните действия могат да доведат до задушаване или дори смърт.
Какво да правим?
Ако човек се задушава, най-добре е да го помолите да се изкашля, докато се навежда напред. Можете също така да извършите 5 кратки и остри издишвания с наклон на тялото. Трябва да се гарантира, че жертвата не поема дълбоко въздух.

В противен случай чуждо тяло може да пропадне по-дълбоко в дихателните пътища.
Ако потърпевшия дори не може да се изкашля, лекарите съветват да приложите метода Heimlich.
За да направите това, застанете зад жертвата и закопчайте ръцете си. Поставете хванатите ръце между пъпа и гръдната кост и стиснете навътре и нагоре. В повечето случаи, под натиска на въздуха, парчето храна ще напусне дихателните пътища.
Повикването на линейката обаче няма да бъде излишно.

Кога се случва човек да се задави?
Задавяме се с най-различни храни и предмети, дори и със собствената си слюнка, но най-често това се случва при определени обстоятелства.
При поемане на вряла течност или много люта храна се предизвиква спазъм на гърлото и съдържанието на устната кухина попада в трахеята и дихателните пътища.
Опасността от задавяне е много голяма, когато по време на хранене непредпазливо се говори, смее или пее.

Някои хора, за да си “помогнат” при работа, задържат между устните си инструменти, игли, пирони или копчета, които при невнимателно поемане на въздух, рязко движение или уплах могат лесно да попадат в дихателните пътища или хранопровода.
Симптомите
При задавяне с чуждо тяло те са кашлица, невъзможност да се говори и диша, посиняване, загуба на съзнание. Времето за спасяване е не повече от 3 минути. Ако през това време не се възстанови дишането, се изпада в безсъзнание и бързо настъпва фатален край.
Източник: Zdrave.to
Мисис България разкритикува случващото се в България: Само у нас усмивката на Джизъса може да струва повече от детското здравеНавръх имения си ден Мисис България 2008 Ана Иванова отново бе провокирана да разкритикува случващот…Dec 12 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!