Безценно в жегите: Тази вкусна разхладителна напитка ще ви предпази от топлинен удар

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Температурите сравнително рязко се повишиха и хората, живеещи по нашите географски ширини, не са подготвени да компенсират тази разлика толкова бързо, казват специалистите. По-застрашени са хората, страдащи от хронични заболявания. Не трябва да забравяме и здравите хора, които имат доста динамично ежедневие и не се замислят за рисковете от топлото време или по-скоро промяната от студено на топло време. Най-уязвими в жегите са малките деца и възрастните хора.
Липсващи натрий, калий, калций – те са нещата, които заедно със загубата на течности довеждат до умора, световъртеж, апатия, разсеяност. Когато температурата започва да се покачва, това е съпроводено с положителни емоции – човек е с повишено настроение в началото. Мозъкът е венецът на тялото и промените в другите органи и системи му влияят.
Това може да ви спаси живота: Как да разпознаете топлинен удар и каква е първата помощ в този случайУвеличава се броят на спешните сигнали заради горещото време. 36 случая са регистрирани от Спешната …Jul 5 2019vijti.com

В началото на затоплянето се подобряват настроението и работоспособността, но когато нещата станат по-сериозни, човек изпитва повече нужда от течности. Всички механизми за поддържане на телесна температура много бързо се включват и започваме да губим течности чрез дишането и изпотяването. Здравите бъбреци компенсират донякъде тази нужда, но отделянето на пот ни лишава от някои важни минерали и соли, които трябва да се набавят.
Пиенето само на чиста вода от болните хора не е достатъчно, допълват лекарите. За превенция е достатъчно малко сол да се добави към храната, противно на това, че е прието за полезно да се яде безсолно. Когато обаче губим течности, трябва да пием леко подсолена вода или кисело мляко със сол, защото това е начин бързо да се компенсират липсващите натрий и калий.
Също така много подходяща за големите жеги е водата с добавен лимонов сок или с добавено резенче лимон на всяка чаша вода.

Лимоновата и аскорбиновата киселина, които се съдържат в лимона, повишават слюнкоотделянето.
Така сухотата в устата намалява. Водата с лимонов сок или лимоново резенче трябва да се пие леко охладена и в никакъв случай ледена. Тази напитка е по-полезна от продаваните в магазините.
Леко газираната минерална вода утолява жаждата по-бързо от обикновената минерална вода и от силно газираната минерална вода. С вода, която не е газирана, е трудно да утолите жаждата си.
Силно газираната вода е вредна за много хора – такива с гастрити и други заболявания на стомаха. Въглеродният двуокис дразни вкусовите рецептори и предизвиква силно отделяне на слюнка, затова газираната минерална вода утолява бързо жаждата.
Източник: Ретро
Зарязаха бебе в гробища, случаен минувач го спаси да не издъхне на жегатаБебе е било оставено само в затворен автомобил при 40 градуса жега на гробищата във варненското с. Т…Jul 9 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!