Антония Първанова: Коронавирусът се развива като всеки сезонен грип и очаквам да приключи в 20-ата седмица на годината

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Обикновено грипната епидемия започва в 40-ата седмица на едната година и завършва около 20-ата на следващата. Така мисля, че ще стане и с коронавируса. Това каза в „Късното шоу на Слави Трифонов“ по „7/8 ТВ“ бившият евродепутат д-р Антония Първанова

„Моето мнение е, че от самото начало бяха допуснати грешки, които доведоха след това до последици, твърде трудни, за да бъдат преодолени бързо. Това е шеста епидемия от коронавирус в света. Първата е била някъде около 1100-ата г. Последните две са били някъде 2002/03 и 2012/13 г. През 2002/03 се предполага, че ще бъде много тежка епидемия, но от нея се заразяват 8098души и почиват 775 в целия свят.

Д-р Антония Първанова: Грипът през януари месец си беше коронавирус Европа започна късно да изследва за това заболяване Мерките, които се взимат за коронавируса, тря…Apr 30 2020vijti.com

Тоест не се стига доникъде. 2012/13 г. се заразяват 1000 души, от които почиват 400. Смъртността е висока, но все пак овладяна. Тези две епидемии протичат много локализирано и самият коронавирус по никакъв начин не дава основание да се счита, че той е толкова зловреден, колкото този, който е сега. Сега стигаме до една интересна епидемия през 2009 г. Тогава аз бях евродепутат и цялата тази политическа икономическа медицинска буря, свързана с епидемията протече пред очите ми и бе на път да създаде огромен хаос в цяла Европа. Тази епидемия беше от Свински грип. Тогава се заразяват около 1,5 милиарда души, или 21 процента от населението. Почиват 575 400 души в света. Много повече от това, което е сега. Всяка година в света тежко се разболяват от обикновен сезонен грип между 3 и 5 милиона души и около 300 до 500 милиона души изобщо с по-леките форми. Разбира се от тях загива и една част  – в Европа около 70 000 годишно, а в България – около 1500-2000 души годишно от обикновен сезонен грип.

И сега идваме до интересното. През 2009 г. СЗО се опита да обяви пандемия, защото броя на заразените и броя на починалите растеше. Смени си 1-2 пъти формулировката и дефиницията, за да може да го обяви и направи така, че да има един експертен съвет, който когато има широко разпространение на грипоподобно заболяване, което засяга много страни в света и представлява риск за здравето, този експертен съвет да посъветва СЗО да обяви пандемия. Тогава в ЕП се разрази истинска буря и се поискаха доказателства защо се налага това да се прави.

Защото едновременно с предложение за обявяване на пандемия дойде и предложението на СЗО целият ЕС да създаде складова база за ваксини, бързо да бъде финансирано разработването им. Ставаше въпрос за стотици милиони ваксини. Страна като Франция закупи 90 милиона ваксини, за да ваксинира 45 милиона души по два пъти – цялото си възрастно население 60+, както и хора, които работят в здравеопазването,  полицаи и всички държавни служители. Тогава просто свърши грипа и не се наложи да се слагат тези ваксини. Освен това хората отказаха, защото не чувстваха , че е опасно и нужно. Обявиха пандемията през юли, когато беше свършило. Смъртността от този грип е толкова колкото и от всеки сезонен грип. А сега сезонният грип е с повече жертви. За 2017 г. са починали 1482 души. Сега от коронавирус са починали 61″, разказа тя.

Първанова призна, че след скандала от 2009 г. е инициирала група от евродепутати да поискат разследване. „Журналисти излязоха с данни, че голяма част от експертите от експертната група са финансирани от фармацевтични компании, които произвеждат ваксини. Част от министрите на здравеопазването подадоха оставки, нашият също, генералният директор на СЗО и той подаде оставка, а ваксините така и не се използваха“, добави тя.

„Сега по същество как се развива сегашната пандемия. Прави впечатление, че всяка грипна епидемия, абсолютно всяка, започва през 40-та седмица на предходната година и приключва в 20-ата седмица на следващата година. През това време се получава пик на заболеваемостта, който е някъде от 5-ата до 15-ата седмица Ако сложите кривата на протичането на коронавирусната епидемия тя точно съвпада с кривата на епидемията от грип. И това не съм го направила аз, а Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Това, което ще се случи, след като се съберат достатъчно епидемиологични данни, е, че ще се види, че епидемията от короанавирус с голяма вероятност ще приключи така както приключват грипните епидемии – някъде около 20-та седмица, или края на месец май.

Случаите дотогава ще намалеят значително. Тази епидемия е характерна с големия брой заразоносители. В началото те не бяха известни. Колкото повече време минава, толкова повече се откриват. Те са много, те са 20 процента, или всеки пети. Във вашето студио е всеки пети, без да знаят. Те разпространяват заразата, но 97 процента от случаите са много леки. Само 3 процента от случаите са тежки и от тях само 2-3 процента завършват летално. Да, жалко е, но хора не загиват за първи път от усложнения на грип. Преди първия обявен случай с коронавирус у нас на 8 март също има починали от обикновения грип. Тогава имаше три грипни ваканции, три пика.

Броят на заболелите е станал 262 на 10 000. В същото време на тази пета седмица, която е пик на грипната епидемия, изведнъж на следващата седмица няма нито един болен от грип, но започва да има болни от коронавирус. Това означава, че коронавирус има в Европа доста преди началото на март. И това се потвърждава вече от водещите епидемиологични екипи на едни от най-големите университет в света. Те потвърждават, че в Европа и в САЩ вирусът се проявява от края на декември до началото на януари. Защо? Защото ако трябваше да има адекватни мерки, когато се знае, че има вече коронавирус в Ухан и в Китай, и хората твърде много пътуват, можеше да се предприемат такива мерки да се наблюдава кои биха проявили такава симптоматика. И вместо да е изчака хубаво епидемията да зарази голяб мрой хора, трябваше от самото начало тези, които проявяват симптоматика, да бъдат тествани или най-малкото изолирани докато се установи от какво са болни.

В България първите обявени случаи  са в Плевен и Габрово. Ако тогава тези хора, техните контактни, с активно епидемиологично разследване, така както се прави по учебник от стотици години, защото първата епидемия е описана от Хипократ 412 година преди Новата ера, все пак медицината не съществува от както имаме тука Национален оперативен щаб. Ако тези хора бяха изолирани с малък периметър на огнището, най-вероятно нямаше да има такова разпространение на заразата в цялата страна. Бих искала да поздравя Националния оперативен щаб, че започна да коригира позицията си и поведението си най-вече. От начало всички сме изолирани и заключени вкъщи. Но периметърът на държавата е голям, ние се движим в нея – срещаме се с близки, с колеги, със съседи, ходим до магазина, това е на територията на цялата държава.

Твърде много хора се движат така. Ако обаче периметърът се стесни, и ако вие се движите във вашия блок и кварталче, тогава епидемията ще бъде по-бързо овладяна. Как щабът си коригира мерките? Първо се опита да блокира Банско. Виждаме, че някъде за около 2 седмици приключи с епидемията в Банско. Това е локализирано огнище. След това са двата ромски квартала в София. Сега в Брестница. Добрата новина е, че този вирус по някакъв начи бързо се разпада и освобождава от компонентите, които го правят много агресивен по отношение на смъртността“, коментира Първанова.

„Четох едно изследване, че са четири щама. Първият е щам А, който е регистриран в Австралия, после заразява САЩ. Той мутира и се прехвърля в Ухан, и заразява Китай и цяла Азия като щам B, после се прехвърля в Европа и заразява като щам C. Възможно ли е един вирус да мутира толкова бързо през няколко континента и да се превърне в три щама, вече има и четвърти.

В Ухан се изолираха на 9 януари, а на 9 март казаха, че са приключили с епидемията. Това са 9 седмици. Излезе едно изследване на един израелец, който е много добър по математика и статистика. Той казва, че всяко едно огнище приключва между 6 и 8 седмици. Защо не го направихме в началото? В края на май това ще приключи. Най-веротяно ще има и опашка след края на май. Но хората ще се демотивират. Когато налагащите мерки виждат, че няма шанс дисциплината да бъде продължена с каквито и медийни дори мерки да бъде налаган страх, а страх и паника и хаос определено се налагат от самото начало. Сега очевидно е, че нещо като не може да се удържи, ще трябва да се вдигне блокадата. Като се вдигне, хората ще се демотивират да се ваксинират, поради което моите очаквания са, че през октомври отново ще има епидемия. Дотогава сигурно и ваксина ще има по-успешна. И тогава ще се направи най-големият и сериозен опит да се приложи масова ваксинация. За да може да бъдат предпазени хората от заразяване. Виждаме, че навременната огнищна изолация е единственото, което върши работа“, добави Първанова.

„Видовден винаги идва и отговорност винаги се понася по един или друг начин. Но пътят на парите трябва да бъде следван. Има много въпроси, на които трябва да се отговори. Съсипването на икономиката, съсипването на социалния живот, нарушението на семейния живот, на толкова много хора в момента са изплашени, децата са изплашени. Много хора в момента до такава степен са паникьосани, че дори и да се появят десетки научни доказателства те ще бъдат затруднени да повярват. Първият извод от тази ситуация е, че във всеки такъв случай действията трябва да почиват на наука, а не на паника. Вторият извод е, че всички ние трябва да сме изключително бдителни по отношение на решенията, които се вземат и касаят живота ни, финансовото ни състояние, и трябва да се търси отговорност“, заяви още бившият евродепутат.

СЗО даде Швеция за пример: Швеция е моделът за нормален живот и справяне с коронавирусаСветовната здравна организация похвали Швеция като „модел“ за борба с коронавируса в момент, когато …Apr 30 2020vijti.com

PETEL.BG

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!