Ако някой се задави, трябва бърза и адекватна реакция: Какво се прави при задавяне на дете и какво при задавяне на възрастен човек

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Когато в гърлото или хранопровода попадне храна или някакъв предмет, които не могат да бъдат преглътнати, дишането се затруднява, получава се спазъм, придружен със силна болка и сериозен риск от задушаване. При възникване на такъв инцидент е важно да се реагира бързо и адекватно, защото оказаната помощ може да е животоспасяваща.
Кога се случва
Задавяме се с най-различни храни и предмети, дори и със собствената си слюнка, но най-често това се случва при определени обстоятелства.
Чували ли сте за земен бадем, наричан още чуфа: Неговите ползи за здравето са огромниЗемният бадем, наричан още чуфа, е жълто-оранжева на цвят ядка, която всъщност не е точно ядка, а по…Jun 10 2019vijti.com

При поемане на вряла течност или много люта храна се предизвиква спазъм на гърлото и съдържанието на устната кухина попада в трахеята и дихателните пътища.
Опасността от задавяне е много голяма, когато по време на хранене непредпазливо се говори, смее или пее.
Някои хора, за да си “помогнат” при работа, задържат между устните си инструменти, игли, пирони или копчета, които при невнимателно поемане на въздух, рязко движение или уплах могат лесно да попадат в дихателните пътища или хранопровода.
При малките деца рискът от задавяне е най-висок, защото те рефлекторно поставят всичко в устата си.

При лакомо сукане на кърмачето, пиене на вода или хранене в неподходяща поза на болни и възрастни хора задавянето е обичаен инцидент.
Някои сърдечни заболявания, алергични състояния и инфекции увреждат инервацията на гълтача и предизвикват тежки задавяния, при които се налага спешната намеса на лекар.
Симптомите
При задавяне с чуждо тяло те са кашлица, невъзможност да се говори и диша, посиняване, загуба на съзнание. Времето за спасяване е не повече от 3 минути. Ако през това време не се възстанови дишането, се изпада в безсъзнание и бързо настъпва фатален край.

Какво трябва спешно да направите, ако се задави дете
Ако имате достъп до устната му кухина и детето е спокойно, се опитайте да извадите предмета с пръсти.
Ако това не се получи, за да освободите дихателните пътища, наведете главата му напред и надолу, натиснете основата на езика с показалеца си, а с другата ръка потупвайте детето по гърба, докато преодолее задавянето.

Ако детето е на подходяща възраст да го провесите с главата надолу, направете го незабавно и разтърсвайте енергично, но внимавайте да не го нараните.
Какво трябва спешно да направите, ако се задави възрастен човек
Извадете веднага всичко от устата му, особено зъбната протеза.
Накарайте го да седне на стол, да диша бавно и дълбоко, за да успокои спазъма на хранопровода и дихателните пътища.

Наведете главата му надолу и напред така, че устата да е по-ниско от дробовете и го ударете силно с длан или юмрук между лопатките.
Ако това не помогне, го изправете прав и застанете зад него, обгърнете го с ръце, сплетени в юмрук около кръста, над пъпа. Неколкократно и рязко притиснете предната коремна стена, за да се повиши вътрекоремното налягане, да се оттласне диафрагмата и остатъчният въздух в белите дробове да изтласка заседналото чуждо тяло. Този прийом е успешен и при деца, но натискът трябва да е по-лек.
Ако човекът изпадне в безсъзнание, започнете изкуствено дишане, ако знаете как, като веднага потърсите бърза помощ.

Ако се задавите вие
Не губете самообладание и направете бързо следното:
изкашляйте се много енергично;
ако това не помогне, се наведете напред, като притиснете корема в маса, стол, твърд голям предмет и издишайте максимално силно, за да изхвърлите тапата в гърлото.
Полезно
Ако не настъпи задавяне, но в хранопровода ви е попаднал чужд предмет, незабавно потърсете лекар.
Източник: Мила
Снаха ми запали в гостната няколко дафинови листа: Ефектът има конкретни ползи за здравето ниТова, че дафиновите листа придават особен аромат на гозбите го знаем още от нашите баби и дядовци. Н…Nov 7 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!