Е, браво: Плащаме тока предварително

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Поредна измишльотина с тока – предварително плащане, а не след получаване на сметката, предлагат вече от енергото в Западна България ЧЕЗ, установи проверка на „Телеграф“ в общите условия на дружеството.

Така потребителите могат да заявят, че искат да внасят пари авансово за тока, който ползват, а като се изчерпат сумите, автоматично от електромера се прекъсва захранването.

Практиката за предварително заплащане на определено количество електроенергия до изчерпване на сумата и многократно въвеждане на различни суми според количеството енергия, която има намерение да използва, се използва от гражданите във Великобритания и други държави, членки на общността.

Условия

В общите условия на компанията е записано, че потребителят има право „Да поиска продавачът да осигури монтирането от електроразпределителното предприятие за своя сметка в срок до 30 дни измервателно средство, позволяващо автоматизирано предварително заплащане на определено количество електрическа енергия по избор на потребителя“.

Включването на такава услуга в Общите условия означава, че при изразходване на предварително заредената в устройството сума и спиране подаването на енергия, електроснабдяването ще се възстановява автоматично при зареждането и с пари за определено количество киловатчаса. Потребителят пък няма да плаща, както е в момента такса за включване на захранването след спиране заради неплатена сметка.

Във връзка със сигнали от потребители за това, че не могат да следят показанията на електромера си, тъй като уредите се намират зад непрозрачни табла във входовете на блоковете, от неправителствени организации предлагат по примера на Германия доставчикът да удостоверява верността на отчетената енергия със снимка на съответното показание на електромера. За деня и часа на отчет на уреда битовите клиенти на енергото предлагат то да поставя съобщения във входа на жилищните сгради по примера на „Софийска вода“ и „Топлофикация“.

Освен това при смяната на електромерите заради изтекъл срок, от енергото информират за това с информация на сайта. Много от потребителите обаче разбират за смяната едва след монтажа на новия уред, когато получат сметките си за ток. Има сигнали и че след смяната има необичайно висока сума за плащане.

Собственик на ресторант: Ще работя въпреки локдауна, в затвора поне няма да плащам токСобственичка на заведение в София се закани, че ако бъде решено да бъдат затворени ресторантите, тя …Mar 18 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!