Ако ви се случва да шамаросвате детето си, внимавайте: Забраняват боя на деца и ще го третират като престъпление

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Да се въведе пълна забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция и наблюдение. Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 – 2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.
Една от целите е да се създаде система за детско правосъдие, която да защитава правата им. Друга пък е въвеждане на забрана за задържането и лишаването от свобода на деца под 14 години.
Държавата си поставя за цел до 2030 г. случаите на тормоз, насилие и агресия срещу децата да намалеят наполовина. А браковете на деца да са поне 70% по-малко.
Бургазлийката Нели Арнаудова е сигурна: Англия никога няма да стане моя родинаАз съм бургазлийката Нели Арнаудова, която живее и работи в Англия. Чистя влакове и се разнообразява…Jan 11 2019vijti.com

През 2017 г. пострадалите от престъпления деца са 4106, от които 1811 са под 14 години. Най -разпространено е незаконното брачно съжителство, от което са пострадали 670 деца. Жертви на катастрофи пък са били 223 деца, а на трафик – 39. За същата година прокуратурата е наблюдавала общо 2650 престъпления, извършени от непълнолетни.
Близо 500 хил. деца в момента живеят в риск от бедност или социално изключване.
Една от целите на документа е в предучилищните групи да са обхванати 90% от децата в тази възраст. През 2017 г. в детските градини и яслите е имало 52 522 деца, което е едва 20%.

Държавата си поставя за цел да стимулира критичното мислене и прилагането на изследователски подход в обучението на децата. Тя трябва да създаде и условия за формиране на дигитални знания и умения, както и да стимулира гражданско участие на децата в обществото. Една от целите е и да се създадат условия за повишаване на образователните резултати на всеки ученик чрез подкрепа за личностното му развитие, основана на индивидуалните му способности и заложби.
Ефектът от пляскането на детето, дори и когато то си го заслужава, има отзвук върху поведението им години наред по-късно през живота, твърдят психолози.

Резултатите от изследване на американски учени от „University of Missouri“ сочат, че дисциплинирането чрез физическо насилие, включително зашлевяване, може да има негативно въздействие върху поведението им развитие в тийнейджърска възраст. Прочуването обхванало близо 2000 двойки майка-дете, чието поведение било проследено от 15-месечна възраст до 10-11 години.
Децата, на които в ранна възраст са били налагани сериозни наказания, стават по-агресивни и раздразнителни в тийнейджърските години, същевременно демонстрирайки по-ограничени прояви на позитивно поведение – като склонност да помагат на другите.

Учените засега не могат да уточнят защо подобно поведение се отключва предимно у афроамериканските деца, за разлика от останалите с европейски и американски произход, но проучването показва, че децата, които се научат сами да регулират емоциите си, много по-рядко развиват агресивно поведение без оглед на етническите различия.

„Много е важно родителите да се въздържат от физически наказания в ранна детска възраст, защото нанасят дълготрайни вреди. За да ги възпитат правилно, родителите трябва да ги научат да контролират поведението си отрано“, допълва специалистът.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание „Developmental Psychology“.
Източник: 24chasa.bg
Жорж Ганчев се оправи: Чисто нов е, но със сърце като на робот79-годишният шоумен отново на крака срещу 80 бона Жорж Ганчев вече бил на крака и се чувствал в конд…Jan 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!