Те напуснаха САЩ и отвориха най-вкусната пекарна в България, макар да не разбираха нищо от хляб

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След над десет години живот в голям американски град Мария Цачева и семейството й мечтаят за спокоен живот на село и малък семеен бизнес. Когато преди три години най-накрая осъществяват мечтата си, като се преместват от Денвър, Колорадо, в село Чавдар, в Средногорието, там няма откъде да се купи пресен хляб. И тогава се ражда идеята за семейния бизнес – хлебопекарна.
Мария е учител по география, а съпругът й е мениджър в голяма компания за производство на бира и в началото нито един от двамата не знае нищо за правенето на хляб.Млади български лекари напуснаха Германия, като предпочетоха да лекуват в България„Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „Св. Марина“, а Виктори…Jan 11 2019vijti.com

Отнема им повече от година, за да придобият нужните познания и разрешителни – днес пекарна „Прованс“ пече най-вкусния хляб в района. Хлябът им се оценява както от местните, така и от любители отвъд Средногорието, които редовно посещават пекарната.
Мария се премества в България през 2016 година и тогава преобразява съборетината в село Чавдар в една от най-успешните пекарни в района. Това е така, защото е свикнала да гледаэна проблемите като възможности.

„Върнахме се в България, защото бяхме привлечени от малкото населено място, а и защото малко бяхме изморени от динамичния живот в чужбина“, разказва за мотивите си Мария. Тя допълва, че не са се върнали заради неуспехи зад Океана, дори напротив, семейството й е постигнало немалко в САЩ, където мъжът й работил за стабилна компания. В България първо се прибира тя с двете си деца. Мария се завръща в родния Чавдар, който я привлича с облика си и уредеността си.

„Това, което в началото ни впечатли, е, че нямаше хляб. В 10 часа той беше свършил и съседите ни се смееха, че спим до късно. Налагаше се да ходим до съседното село, за да си купим хляб“, спомня си днес Мария.

И така ненадейно мъжът й дава идеята да направят малка бутикова пекарна.

Всички ги предупреждават, че няма да им е лесно, че това, с което са се заели, е много трудно, но това не ги отказва.

„Имаше хора, които ни казаха, че ще горим в огън, толкова е трудно, но ние вече бяхме взели решението, бяхме направили инвестициите и нямаше място за връщане назад“, разказва още Мария.

Крепяло я това, че хората имали нужда от това, което тя и мъжът й правели, от хляба. „Даже това беше един от моментите, в който си казвах: „Сега е моментът да основа партия, защото виж как всички ме подкрепят – смее се младата жена.

Тя получила подкрепа за бизнеса си в BASE – програма на „Америка за България“ за изграждане на общност чрез предприемачество. Лекторите в нея й дали морална подкрепа, че и тя може да успее. Мария е категорична, че от подобна подкрепа има голяма необходимост в малките региони.

„Пекарната ни предлага няколко вида вкусен хляб. Осигуряваме и закуските за децата от община Чавдар. Почти навсякъде ни викат, за да обслужваме с кетъринг“, разказва за постигнатото жената, посветила се на предприемачеството.

В пекарната работят петима души от селото и от региона.

„При големи поръчки викаме почасово хора от селото, които гледам да редувам, за да не са все едни и същи, за да може от време на време всеки да има допълнителен доход“, разказва Мария.

Тя е категорична, че бизнесът в малките населени места не е невъзможен, но е малко по-труден, защото се стартира трудно и защото пазарът е по-лимитиран, но нещата лека-полека се случват. Като при нея – днес пекарна „Прованс“ снабдява с вкусен хляб Чавдар и региона.Щастлив край: двама младежи и един портфейл, намерен на улицатаКогато човек си загуби портфейла, най-големият проблем обикновено не са парите в него, а документите…Jan 15 2019vijti.com

Източник: BG-VOICE

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!