Рецептата е от стария тефтер на баба – пухкава баница със сирене и готови кори.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Баба ми прави една от най-страхотните баници на света. От дете правя опити да докарам съвършено божествения й вкус и в последните години успявам да я направя, както я правеше тя. Резултатът винаги е чудесен, баницата има превъзходен вкус. За тази баница винаги получавам много комплименти и винаги ме питат за рецептата.

Пропорциите са следните:
Продукти:

350-400 гр. кори за баница
5-6 яйца 
400-500 гр. кисело мляко 
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 мл. олио 
300-400 гр сирене
Често добавям и малко количество (около половин чаша) газирана вода или прясно мляко, но може да приготвите баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като отново се разбива добре получената смес.

Прибавят се към сместа чаена лъжичка хлебна сода и олио – 100-150 мл. в зависимост от грамажа на корите. Ако имате в хладилника прясно мляко или газирана вода, може да излеете малко в сместа.
Последно към вече разбърканата смес в купата се прибавя натрошеното сирене.

Тавата се намазнява с олио и в нея започват да се редят корите – на дъното на тавата се поставят две кори, като те трябва да стоят рошави, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда. Трябва корите да стоят нагънати и на неравномерни вълнички – хващате кората, леко я посмачквате, без да я късате и я поставяте така, че да покрие едната половина на тавата.
Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес и така до приключването на корите и сместа. Най-отгоре на баницата също трябва да сложите от сместа за заливка.

Ако ви е трудно да прецените по колко смес да изсипвате на всеки ред, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.
Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата й.
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Необходимо е около половин час за изпичането й – ще се ориентирате по красивия златист цвят на баничката.
След като я извадите от фурната, напръскайте баничката с малко студена вода и завийте тавата с кухненска кърпа отгоре. След пет минути вече можете да режете баничката и да я сервирате.

Гъркините правят най-вкусната и лесна баница по тази рецепта – става буквално за минути, а е супер сочна и пухкава!В Гърция я наричат Пацавуропита , но на практика представлява вкусна „надиплена“ баница , която се п…Sep 28 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!