Кой източи тайната сметка на Живков с 2 млрд. долара?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Какво се е случило с тайния фонд за „черни дни“ от 2 млрд. долара на Тодор Живков? Веднага след кончината на Брежнев той разпорежда парите да стоят в Швейцария, номерът го знаел само той и още няколко души от най-близкото му обкръжение. Последен за банковата сметка в Швейцария говори съветникът на Първия – Костадин Чакъров, който почина преди 5 години.

Той често повдигаше този неудобен въпрос с аргумента, че и самият Живков многократно е питал за 2-та милиарда лева, но реално тогава те са били около 2 млрд. долара заради валутния курс в началото на 80-те години на миналия век. По думите на Чакъров номерът на сметката в Швейцария са го знаели Първия и още няколко души – най-доверените му лица в Политбюро на БКП, пише „24 часа“.

Съветникът вярваше, че при добро желание в мътните години на прехода пътят на парите е могъл да бъде проследен по банковите преводи и да се разбере в чии сметки е разпределена колосалната за онова време сума. И кой стои зад източването на парите.

Според Чакъров обаче тогава всички са заети да търсят авоарите на Живков по Дело 1 и в крайна сметка никой не чува призивите на съветника и бившия Първи, че е имало и таен фонд за „черни дни“ на държавата.

Преди Мара Малеева Тодор Живков бил женен за друга?„Тодор Живков беше женен, преди да срещне Мара Малеева. Той дори вече имаше дете от друга жена – тов…Jan 4 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!