До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Увеличават се възможностите за постигане на енергийна ефективност в дома, която да намали сметките, да подобри комфорта и допринесе за опазването на околната среда.

Проучване на МРРБ сочи, че близо 93% от жилищните сгради у нас имат нужда от енергийно обновяване. По Плана за възстановяване и устойчивост МРРБ ще инвестира над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на жилища с минимум 4 апартамента и повече от един собственик във всички 265 общини на страната.

Кандидатстването ще е до 31 март 2023 г., а сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100 процента от средствата за саниране.

Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31 декември 2023 г., като одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците.

Всяка сграда ще бъде оценявана по няколко критерия, основният сред тях е след изпълнението на мерките да бъде постигнато 30% или повече спестяване на първична енергия, намаление на емисиите СО2. Важно е да има съгласието на минимум 67% от собствениците, но колкото по-висок е процентът на участващите, толкова по-голям е шансът сградата да бъде включена в програмата. Кандидатстването е задължително в партньорство с общините, съобщава асоциацията „Активни потребители.“

Те ще избират изпълнителите на дейностите по подобряване на енергийната ефективност. Необходимо е за сградата да има направено техническо обследване, сертификат за енергийна ефективност, в който точно да са описани мерките, които трябва да се предприемат, както и технически паспорт и архитектурно заснемане. Ще се финансират само конструктивно здрави сгради. За кандидатствалите и одобрени до края на март догодина ще бъдат покрити 100% от разходите, а за тези от април до края на годината – 80%.

Предстои 440 млн. лв. да бъдат отворени за кандидатстване за соларни инсталации – 240 млн. лв. са през Министерството на енергетиката и са за домакинствата, а още 200 млн. лв. – за бизнеса. До 15 хил. лв. безвъзмездно финансиране може да получи домакинство, за да си изгради фотоволтаична система до 10 KW. Ще има обаче изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването. За изграждането на такова съоръжение цените варират между 10 и 13 хил. лв. за фотоволтаична система, достатъчна да покрива нуждите на дадено домакинство.

Мрежова система с мощност от 3kW, 5kW, или при по-голямо домакинство – 8-10kW, са достатъчни за енергийни битови нужди. Например, 5kW соларни панели са достатъчни за 4-5 членно домакинство. Подобна инсталация може да захрани хладилник, няколко телевизора, осветление с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, голям климатик или няколко малки, различни електроуреди, които не се използват постоянно, водна помпа. Помощ ще има и за изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода – максималният размер на безвъзмездното финансиране се предвижда да е в размер до 1955,83 лв.

Средствата са от Националния план за възстановяване и устойчивост по компонента за нисковъглеродна икономика. Общият бюджет е 240 млн. лв., като 140 млн. е безвъзмездното финансиране, осигурено по Механизма за възстановяване и развитие и 100 млн. лв. от национално публично и частно финансиране. Допустимите кандидати трябва да обитават собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда.

Решено! Започва режим на тока, вижте от кога: Енергийната и газова криза, обхванала цял свят и в частност Европа се задълбочи след избухването на…Oct 1 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!