Възстановете чревната микрофлора: 3 ферментирали храни, които ще ви отърват от много болести

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес е трудно да се срещне човек, който да няма проблеми с храносмилателния тракт. Гастрит, панкреатит, кандидоза, колит и др. Ето защо все повече хора прибягват до използването на пробиотици.  Те се грижат за правилната чревна микрофлора, чиито нарушения най-често са източник на много заболявания и храносмилателни проблеми. 

Това обаче не винаги е идеалното решение. Много по-здравословно, по-ефективно и по-евтино решение са ферментиралите продукти, които можете да направите сами.

Днес от портала search-2.blogspot.com ще ви кажем защо е толкова важно да включите в диетата си храни, богати на ензими. А също и как да ги приготвите.

Ферментирали продукти

Ферментиралата храна е храна, която е претърпяла процес на ферментация. 

Тя подобрява храносмилателния процес, киселинно-алкалния баланс и подпомага балансираното производство на стомашен сок. 

Нишестето, захарта от зеленчуци и плодове, различни видове бактерии се превръщат в млечна киселина, която е много полезна за храносмилателния тракт.

Такива зеленчуци и плодове имат уникална способност да подобряват храносмилането и да премахват заболявания, свързани с прекомерно или недостатъчно производство на стомашен сок.

Когато производството на солна киселина в стомаха е твърде слабо, ферментиралите храни помагат за повишаване на киселинността на стомашния сок. 

Обратно, когато е склонна да произвежда твърде много киселина, ферментиралата  храна помага за защита на лигавиците и стените на стомаха от нейните ефекти.

Тези естествени пробиотици увеличават производството на витамини от група В, съдържат омега-3 мастни киселини, храносмилателни ензими, лактаза, млечна киселина, които помагат в борбата с инфекциите.

Те също така съдържат калций, необходим за усвояването на витамин К1, който тялото не синтезира. 

Без ферментирала храна е трудно да се лекуват астма, алергии, кожни заболявания и дори онкологични заболявания.

3-те най-полезни и достъпни ферментирали храни.

Кисело зеле

Киселото зеле не изисква добавяне на бактерии за ферментация, тъй като те вече живеят на повърхността му. 

Не забравяйте да добавите естествена сол: солта ще потисне растежа на гнилостните бактерии, докато лактобацилите произведат достатъчно киселина, за да ги неутрализират.

Киселото зеле съдържа голямо количество витамин С. 

Укрепва имунната система и предотвратява преждевременното стареене на клетките и тъканите. В допълнение, то е пълно с витамини: А, витамини от група В, витамин К и U.

Помага за предотвратяване на много заболявания на стомашно-чревния тракт, включително стомашни язви и язви на дванадесетопръстника. 

В киселото зеле също има много йод.

Зеленчуков микс

Тази проста рецепта е направена от вкусни ферментирали зеленчуци. 

В 3-литров буркан се слагат половин глава едро накълцано зеле, средно голямо цвекло, нарязано на тънки филийки, шепа обелени скилидки чесън и семена от копър или пресен копър. 

Зеленчуците трябва да запълнят буркана около 2/3. Добавете 1 супена лъжица едра сол, чаша суроватка и долейте вода. 

Отгоре сложете малка чинийка, така че всички зеленчуци да са потопени в течността. 

Оставете да ферментира за 1-2 седмици на стайна температура, след което охладете.

Това е много вкусна храна, която можете да включите в ежедневната си диета, особено в периоди на намалена наличност на пресни зеленчуци. 

Помага при скокове на налягането и подобрява чревната микрофлора.

Червено цвекло 

Нарежете на ситно средно големи глави цвекло. 

Поставете цвеклото в буркан от 2 литра, добавете 1-2 супени лъжици едра сол, 1 чаша суроватка, 5 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка семена от копър и напълнете буркана с вода. 

Оставете да ферментира от 2 до 5 дни на стайна температура, след което оставете буркана в хладилника. Пийте закваска от цвекло, разреждайки я с вода.

Здравословната напитка ще помогне за премахване на различни проблеми, свързани с работата на сърдечната съдовата система. 

Почиства организма и подобрява работата на червата. 

Закваската от червено цвекло се използва за лечение на хроничен запек. 

Напитката премахва излишните вредни вещества от тялото, активно го почиства от токсини, е естествено изгаряне на натрупаните мазнини.

Защо е толкова важно?

През последните години потреблението на ферментирали продукти е намаляло драстично. 

Те бяха заменени от пастьоризирани и рафинирани храни. 

Струва си да се върнем към добрите навици на нашите предци и да се погрижим за червата. Те са решението на много проблеми със здравето ни.

Казват, че червата са вторият мозък, защото от него зависи работата на почти всички органи!

Бъдете здрави!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Киселините в стомаха са бич за всеки, но ето какво да направите!Киселини в стомаха – става дума усещане за парене в гърлото или стомаха, което е свързано с стомашен…Sep 11 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!