Балон-вечеря! Всеки иска рецептата, направиш ли я веднъж – повтаряш задължително!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази вечеря изглежда много декоративна и заема първо място сред най-любимите ястия у дома. Приготвям я с удоволствие, защото знам, че семейството ми много я харесва. За първи път направих чудната Балон-вечеря преди няколко месеца, когато стари приятели ни дойдоха на гости и останаха възхитени от идеята, даже не можеха да повярват, че съм я приготвила сама!

От тогава всички, опитали това кулинарно чудо, ми звънят постоянно да ме питат за рецептата, защото са чули похвалите, че вечерята била като от ресторант със звезда Мишлен. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие бомбастичната Балон-вечеря:

балон вечеря

Балон-вечеря

Продукти: 

500 мл прясно мляко

2 яйца

125 мл вода

2 чаени лъжички сол

220 г брашно

малко олио за пържене

За плънката: 

500 г кайма

1 глава лук

1-2 чушки

2 скилидки чесън

риган, сол, черен пипер

1 супена лъжица доматено пюре

За белия сос: 

30 г масло

500 мл прясно мляко

3 супени лъжици брашно

сол

150 г кашкавал

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се изсипват млякото, което трябва да е със стайна температура, вътре се чукват яйцата, разбъркват се с тел или бъркалка, след което се добавят водата, 2 чаени лъжички сол и 220 г брашно. Разбърква се на фина, гладка и еднородна смес, която не трябва да има брашнени бучки.

мляко с яйца

смес палачинки

Сместа трябва да е рядка като кисело мляко. Средно голяма тава се намазва с малко олио, като може да се добави и малко олио към сместа (около 1 ч.л.). С черпак загребвайте подходящо количество от сместа и печете една по една палачинки, докато изчерпите цялата смес.

тънки палачинки

готови палачинки

Палачинките се пържат по обичайния начин, въпреки че сместа изглежда много рядка, достатъчно е да се изпържат по 1-2 минути от всяка страна. Преди всяко пържене на нова палачинка намазвайте тигана с малко олио. След изпичане подредете палачинките в чиния и ги оставете да изстинат, докато приготвите плънката.

ЗА ПЛЪНКАТА: Каймата се слага в тиган с олио да се запържи, като през това време се нарязва на ситно 1 глава лук.

кайма в тиган

нарязан лук

Когато се изпари течността от месото, добавете лука, след което подправете на вкус със сол, черен пипер, риган, червен пипер и други подправки по ваш вкус. Нарежете чушката на тънки ивици, след което я добавете да се запържи с останалите продукти, а чесъна прекарайте през преса или го нарежете на ситно, преди да го добавите в тигана.

плънка с кайма

кайма с чушки

плънка от кайма и чушки

Когато месото смени цвета си и излишната течност се изпари, добавете 2 супени лъжици доматено пюре и разбъркайте добре, докато се смеси. Свалете съда от котлона и го оставете да изстине.

За да направите белия сос, трябва да сложите маслото в тиган и да изчакате да се разтопи на ниска температура. Добавете брашното към разтопеното масло и разбъркайте енергично с телена бъркалка или дървена лъжица, докато започне да се образува каша. Постепенно започнете да добавяте млякото към сместа и при непрекъснато бъркане направете гъста бяла каша.

сос Бешамел

бял сос

Към соса добавете сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте добре. Ако сосът е твърде гъст, отстранете го от котлона и добавете още малко мляко, за да се разредите. Подредете готовите съставки в тава, постлана с хартия за печене.

палачинка с бял сос

Подреждане: Палачинка, бял сос, кайма, палачинка, бял сос, кайма и така докато стигнете до последната палачинка, като през това време използвате каймата върху долните слоеве. Последният слой се залива с белия сос и отгоре се нарежда настърган кашкавал, който при печенето ще придаде вид на балон.

балон вечеря с кашкавал

Така приготвената необичайна лазаня с палачинки се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 20 минути, докато кашкавалът хване коричка, защото съставките вече са готови за консумация.

балон-вечеря

Ако ви се намират картофено пюре и кайма, ето как да ги превърнете в безумна вкусотия за вечеря: Често, когато готвим, храната остава и за другия ден. Ако случайно имате в хладилника картофено пюр…Oct 31 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!