Проф. Кантарджиев каза какво задължително трябва да изпиете, ако ви ухапе кърлеж

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Новият индийски вариант на COVID-19 – Arcturus, минава леко, в рамките на няколко дни, но засяга очите на децата с конюнктивит и сълзене.

Като няма контрол над заболяването, нещата могат изведнъж да бъдат изпуснати. За това предупреди проф. Тодор Кантаржиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси, цитиран от bTV.

Той обясни, че като няма тестване, не се знае колко са болните от коронавирус. Като няма тествания с генетични методи, не може да се извършва правилно секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести коментира и летните вируси и болести, които могат да предизвикат кърлежите. Проф. Кантарджиев призова по време на пролетта и лятото да се обърне внимание, че има много кърлежи.

Когато времето стане по-сухо, тревните площи ще се напръскат против кърлежи. Най-важното – ако кърлежът се махне 24 часа от впиването му, той не предава инфекция, уточни проф. Кантарджиев. Кърлеж се сваля с много тънка пинсета, да се хване хоботчето му и да се дърпа нагоре. Най-важното, когато се сваля кърлеж, е да има профилактика с антибиотик.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!