Инсултът се познава по езика: За какво трябва да се следи

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Езикът е един от индикаторите на здравето. По неговото състояние може да се диагностират някои болести в най-ранни стадии. Промяната на цвета му почти винаги показва, че в организма има някакъв проблем. Бялото вещество, което се появява на езика, е признак на кандидоза. Гъбичката кандида се среща често, но при повечето хора се държи „миролюбиво”. Развитие на кандидоза могат да провокират отслабеният имунитет, хроничните болести, хормоналните нарушения и дефицитът на някои витамини.
Освен налеп инфекцията предизвиква болка в гърлото, гадене и загуба на апетит.
Това може да ви спаси живота: Инсултът настъпва внезапно, но обикновено е предшестван от един характерен тип болкаСпоред последни статистики средно с 10-15 мин се бави повикването към спешната помощ, когато се звън…Jul 28 2019vijti.com

Жълтият цвят на езика говори за прекомерно количество бактерии в устата. Ако налепът се събира в средата и „пълзи” настрани – това е нормално. Но ако целият език е обхванат – възможно е да става дума за проблеми със стомашно-чревния тракт. Често такъв симптом разкрива начален стадий на гастрит, когато болестта още не тревожи пациента. Цветът на езика се променя след хранене, сън, заради някои лекарства или под въздействие на тютюнопушене. Ето защо е най-добре той да се оглежда сутрин, преди миене на зъбите.
Малиновият език и яркочервеният обрив обикновено разкриват скарлатина. Тази болест се съпровожда от температура до 39 градуса, гнойни налепи на сливиците, главоболие и повдигане. Нужна е спешна медицинска помощ.

Понякога отклоненията във формата на езика се срещат при абсолютно здрави хора по рождение. Но ако по-рано нищо подобно не е имало, незабавно повикайте спешна помощ – това е признак за инсулт. Поради нарушението на кръвообращението в мозъка езикът се изкривява и увисва странично. Твърде уголеменият език понякога може да говори и за амилоидоза – рядко заболяване поради затруднения на белтъчната обмяна. Езикът става много голям и почти не може да се побере в устата. Болестта може да навреди на вътрешните органи – бъбреците, червата, черния дроб и сърцето.
И още нещо важно:
Едва 15% от холестерола, който е в нашата кръв, се дължи на храната, която ядем. Производител на основното количество холестерол е черният ни дроб.

Това обясни един от най-добрите ендокринолози в България доц. Пламен Попиванов.
Той успокои, че много малко здрави хора, които имат висок холестерол, реално могат да получат инфаркти или инсулти. В рискови се превръщат тези от пациентите с висок холестерол, които са диабетици, пушачи или пък хора, които злоупотребяват с алкохол.
Източник: Ретро
Съпругът ми получи инсулт: Това, което се случи в хосписа в Черноморец, ме съсипа напълноРускинята Татяна Климова изпрати шокиращ разказ до Флагман.бг по повод смъртта на нейния съпруг в хо…Jul 17 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!