Тази лесна рецепта за божествено вкусно кисело зеле ми дойде тъкмо навреме, време е да я направя

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Дойде идеалното време за приготвянето на една от любимите зимнини за българина – киселото зеле. Този зимен деликатес се приготвя от векове по нашите земи и е истински извор на здраве и кулинарни приключения през дългите зимни месеци. Да, правилно сте прочели – здраве! Освен доказаните си вкусови качества – във вид на туршия или сготвено, киселото зеле е един от перфектните източници на витамини за организма по време на зимните дни. Особено богато е то на витамин С и витамин В. Ето една проверена, лесна и вкусна рецепта за кисело зеле. Изберете подходящ съд, в който ще слагате зелето и съобразете според него количеството зеленчук, който трябва да си купите. Най-подходящи са пластмасовите бидони с капак и канелка за претакане. Изберете хубаво зеле – нито рехаво, нито прекалено стегнато.
Туршия със зелени домати, чесън и копърче: Рецепта-фаворит за зимата, идеална за всяка трапезаТази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, д…Oct 26 2018vijti.com

Почистете го от загнилите листа. Направете кръстат разрез през кочана и изрежете най-дебелата му част. В дупките поставете малко морска сол. Наредете плътно зелките с кочаните нагоре. Празнините може да уплътните с половинки или четвъртинки. Отгоре поставете дървена или пластмасова решетка, затисната с речни камъни. Допълнете бидона със разтвор от сол и вода – разтворете 400 грама сол във всеки 10 литра вода, която добавяте. За по-добър цвят и вкус на зелевия сок, добавете в бидона 1 червена зелка (и/или 1 глава червено цвекло), 1 кочан царевица и парче хрян. Претакайте по веднъж зелето през първите 15-ина дни, а след още 10-ина ще можете да се убедите, че положените усилия са оправдани напълно!

Това е много интересно:
Онова, което не знаем за киселото зеле е, че то съдържа множество витамини и ги запазва цели 8 месеца, пише gotvach.bg.
Не може да не се спомене и наличието на витамин В6, който не се съдържа в други растения, с изключение на водораслите. Този витамин намалява нивото на стрес и напрежение в организма и повдига настроението.
Киселото зеле спомага при стомашни проблеми. Млечно-киселите бактерии действат противобактерийно и убиват вредните бактерии и микроорганизми. Така се лекуват проблеми с червата, диария и други стомашни проблеми.

Киселото зеле се използва и при болки в ставите. Увиват се листа от киселото зеле на болезненото място и се оставят така около 20 минути.
Така че не отбягвайте консумацията на киселото зеле – този вкус е запазил себе си от древни времена до днес и полезните му свойства не са за подценяване.

Нямам стигане: Маринованите ми чушки карат всички да си оближат пръститеВ момента сме в сезона на приготвяне на зимнината. Всяко семейство има любими неща, които обича да с…Nov 16 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!