Това се казва кулинарен шедьовър. Реших да пробвам, то пък стана фантастично. Напълних картофите с кайма, а то стана неземно вкусно

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Картофът е универсален продукт! Важен компонент е на не една манджа. Върви и самостоятелно – та кой не обича пържени, задушени и дори варени картофи, или пък пюре? Хубавото е, че се готви бързо и лесно, пък не е трудно да сътвориш истински кулинарен шедьовър, за който да се говори след това дълго време. Рецептата, която ще ви предложим в това отношение е малко по-различна. Просто е с една идея по-пипкава. Но затова пък шедьовърът, който ще направите, ще е достоен и за кралско угощение. Пълнени картофи с кайма. Неземна вкусотия. Ето и необходимите продукти: 15 картофа, 250 гр. мляно месо, 1 глава лук, доматено пюре на вкус, сол, черен пипер и кимион (по желание) на вкус, 50 гр. заквасена сметана, 50 гр. масло.

Обелете картофите, измийте ги хубаво и ги издълбайте в средата. За целта има специални лъжички със сферичен накрайник, но и със заострена чаена лъжичка ще свършите работата. Сложете картофите във кипяща вода, изчакайте отново да заври и ги оставете за 8-10 минути, така че да се сварят до полуготовност. Нарежете лука на ситно и го смесете с каймата, солта и пипера. По желание можете да добавите и малко кимион. Напълнете картофите със сместа и ги сложете в дълбока тава с отвора нагоре. Трябва да са плътно наредени. В отделна купа смесете сметаната с малко сол, налейте малко вода и разтопеното масло. Разбъркайте и залейте с получената течност картофите. Можете да добавите и доматен сос за по-богат вкус. Печете ги 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Добър апетит!

Кюфтенца с картофки на фурна – още една вкусотия!
Необходими продукти:
500 гр.кайма
1 гл.лук кромид стар
1 бр.червени чушки
1/2 вр.магданоз пресен
5 щипкачубрица
3 щипкачерен пипер млян
1 ч.л.кимион
1.50 кгкартофи
100 гр.кашкавал
3 с.л.зехтин
1 ч.л.червен пипер
2 щипкасол

Начин на приготвяне

Рецептата участва в надпреварата за „Рецепти с кайма“. Пригответе кюфтенцата, като към каймата прибавите нарязания на ситно лук, изчистената от семето и дръжките чушка. Омесете ги заедно със сухите подправки (чубрица, кимион, малко черен пипер) на вкус и магданоза, нарязан на ситно.
Оформете малки, кръгли кюфтенца. Обелете и нарежете на жулиени картофите. Сложете ги в голяма, плитка тава. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Налейте 100 мл вода. Подредете кюфтенцата върху картофите равномерно. Полейте всичко със зехтин. Поръсете с чубрица.
Печете в загрята фурна 20 мин, покрити с фолио. Махнете го и допечете до зачервяване. Извадете и наръсете настъргания на ренде кашкавал и върнете да се запече и той.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!