Божествено пухкава и вкусна питка с лимонада, не можеш да й устоиш

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Искате ли да си приготвите страхотно пухкава и вкусна домашна питка. Няма нищо по-лесно от това. При това можете да я направите като наложен тутманик – питката да е оформена от множество малки хлебчета, пълни със сирене. И естествено, намазани с масло. Ето необходимите продукти: 1 кг брашно тип 500, 1 с.л. сол, 2 бр. яйца, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. лимонада, 20 г прясна мая + 100 мл топла вода(40 С), масло за намазване на питката и тавата, 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване на втасалата и оформена питка. Начин на приготвяне: първото нещо, което трябва да направите, е да разтворите маята в топла вода.
Наближава Бъдни вечер, а леля ми всеки път прави содената питка хем да е постна, хем да е бухнала в таватаНаближават най-хубавите семейни празници в годината – Бъдни вечер и Коледа. Време е да се месят вкус…Dec 17 2018vijti.com

Прибавете и 4.5. с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Разбъркайте много добре и оставете да втаса. В друг съд обединете всички течни съставки – яйца, олио, кисело мляко, лимонада. Разбъркайте добре. Добавете към течните съставки брашното и солта. По принцип е нужно точно 1 килограм брашно, но количеството може да варира. Имайте готовност, ако се наложи, да добавите още малко. Тестото, което искате да се получи, е меко, но стегнато, не бива да се разлива.
Когато омесите тестото го оставете да втаса, докато удвои обема си. След което оформете малките кифлички, като поставяте във всяка бучка сирене.

Нека да кажем, че това все пак е личен избор. Оформените елементи се съединяват и се остават да втасат още малко. Намазват се отгоре с разтопено или меко масло. И идва ред на най-важната част – печенето. Загрейте фурната на 100 градуса без вентилатор. Когато вече съединената питка се надигне още малко, се мажа с разбит жълтък и се пъха във топлата фурна, която вече се настройва на 170 градуса. Тома е температурата, при която се пече питката до готовност. Проверява се с дървено шишче. Ако не се получи приятен загар, включете вентилатора в края на печенето, но не за повече от две-три минути. Да ви е сладко.
Отдавна не бях ял такава вкусотия – мама прави вълшебно моята любима „къпана питка“Често ни се налага да приготвим нещо бързо, но вкусно, за да зарадваме нашите семейства като една къ…Dec 14 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!