Такса „рецепта”!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българския фармацевтичен съюз предлага така наречената таксарецепта”. Пациентски организации се обявиха против да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката, предава NOVA.

Слагат нова такса „водомер“От регионалното министерство предлагат въвеждането на нова такса “водомер”. Идеята е хората да плаща…Jan 26 2020vijti.com

„Идеята е да се промени финансовият модел. Върху близо 75 % от лекарствата по Здравна каса няма никаква надценка. Това са така наречените реимбурсирани лекарства от НЗОК. При отпускането им аптеката получава такса от 2 лв. За останалите 25 % от лекарствата има малка надценка. Колкото по-скъпо е лекарството, толкова по-голяма е надценката. Ако има таксарецепта”, няма да има надценка. Потребителят няма да усети промяната. Даже ще плаща по-малко.

 

Нека си представим, че имате нужда да си купите лекарства. Лекарят ви е предписал медикаменти. За да спечели, собственикът на аптеката трябва да ви продаде всичко написано в рецептата или дори повече. Когато става въпрос за такса, това нещо няма да го има. Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства”, заяви в ефира на „Събуди се”  Димитър Маринов, гл. секретар на Български фармацевтичен съюз.

„Не сме съгласни да плащаме таксарецепта”. Няма такова нещо. Лекарят определя какво ни е необходимо. По закон фармацевтът не може да променя рецептата, за да ни даде по-евтино лекарство, което да замести даденото. Не сме съгласни да осигуряваме печалбата на аптеката на наш гръб”, каза Пенка Георгиева, председател на Асоциация „Заедно с теб“.

Предлага се първоначалната такса да се вдигне драстично и да бъде три пъти по-висока от цената на километър.Таксиметровите шофьори настояват за по-високи тарифи. Председателят на Съюз „Такси“ Кирил Ризов подч…Jan 9 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!