Покойният проф. Чирков разкри тъжни истини: Реформа в здравеопазването имаше при Тодор Живков, а сега – пълна разруха

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.
Истинското лице на соца или Туризъм по нашенски – „Бич може“ и Слънчака преди Какао бийч, мини ски и „Чук и гек“Социализмът може да сложи ръка на всичко – дори на нещо толкова приятно като почивката на хората. И …Nov 29 2018vijti.com

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.
В интервю за „Фрогнюз“ забележителният лекар с болка призна, че истинска реформа в здравната система в България е имало само в последните 10 години от управлението на Тодор Живков. Благодарение на нея в страната е била създадена перфектна организация и нещата са тръгнали в правилната посока.
Самият Тато е казвал за случващото се в здравеопазването: „Никой да не го спира!“.
Проф. Чирков със съжаление признава, че с настъпването на демократичните промени всичко хубаво в системата е приключило и е било съсипано.

По думите му за да има работеща здравна каса, трябва да се изготви ценоразпис на услугите, а не да се залага на клинични пътеки.
Необходим е също така екип от около 80 добри доктори, който да обикаля из страната и да упражнява контрол. Друг важен елемент е непрекъснатото усъвършенстване на лекарския състав. Професор Александър Чирков припомни, че лично той е довел у нас група именити американски лекари, които в продължение на месец са обикаляли страната и са чели лекции. Той е категоричен, че без добри и квалифицирани лекари няма как да има добро здравеопазване.
60-годишна жена тъгува по соца: Ако мислите, че преди 1989 г. сме яли само хляб – бъркате. Ето доказателствата, че от глад не сме умиралиГледам снимките на безплатните закуски в училищата, чета дискусиите из интернет и съм просто ужасена…Nov 23 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!