Плевнелиев: Volkswagen видяха една България, каквато не са очаквали

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Подкрепям присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Това заяви пред БГНЕС президентът Росен Плевнелиев. Той се противопостави на действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство на двете страни в съюза.

Плевнелиев заплаши „Фолксваген“ с глоба до 1 милиард евроСлед като преди години размахваше пръст на Русия и се определяше като „евроатлантически ястреб“, пре…Oct 4 2019vijti.com

„Винаги съм бил противник, когато държави-членки на ЕС, в случая Франция, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти, които са от общ интерес. Всички ние знаем колко е важно Северна Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, в който има много силен геополитически сблъсък на Балканите, ЕС трябва да покаже своята сила и мощ“,
коментира Плевнелиев.

Той припомни, че и България е била жертва на подобна политика, но от страна на Холандия. Плевнелиев призова Франция да не се поддава на вътрешнодържавни битки и да помисли за общият, а не личен интерес. Сезираме ЕК за сделката на “Фолксваген” с Турция С „Фолксваген“ оставаме приятели, но ще сезираме Европейската комисия за неспазването на правилата на общия пазар от Турция. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. и председател на Автомобилния клъстер в България. Плевнелиев посочи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обещал на “Фолксваген” да купуват за нуждите на администрацията на неговата Партия на справедливостта и развитието по 100 000 леки коли от новия завод. Той даде пример, че при цена на най-евтиния модел на марката от 25 000 лв. това означава индиректна субсидия от турската държава в размер на 2.5 милиард евро. „Турция не е член на ЕС, но е член на общия пазар и митническия съюз.

Турция трябва да се придържа към правилата на общия пазар, а не го прави. Очаквам сделката с „Фолксваген“ години наред да е пример за неспазване на правилата на общия пазар. И от тази сделка ще има последствия както за концерна, така и за Турция. Очевидното неспазване на правилата на общия пазар трябва да доведе до санкции“, настоя Плевнелиев и добави, че концернът съзнателно се възползва от щедрата оферта на Ердоган, въпреки че знае, че тя не съответства на правилата на пазар и добави, че ЕК ще разгледа много внимателно този казус.

„От друга страна Турция за пореден път очевидно не спазва правилата на общия пазар и обещава щедри субсидии както намери за добре. Това трябва да се прекрати, защото подбива основата на пазара“, добави още той и каза, че за България този въпрос все още не е приключил. „Ако „Фолксваген“ избере Турция заради щедрата, но нелоялна и некоректна оферта на президента, ние ще продължим да преговаряме с тях и за други възможни проекти, които може да направим.

Те видяха една България, каквато не са очаквали. Те видяха една България, която е доста напред в автомобилния си сектор, със стотици фабрики, с доста добри продукти, които продаваме по света. Видяха възможностите на софтуерните центрове, сърцето на оперативните системи, операционните системи на Мерцедес, видяха различни възможности“, посочи Плевнелиев.

Деси Банова се поболя: Нещо се случи с новата госпожа Плевнелиева след като роди сина си ЙоанДecи Бaнoвa вмaниaчeнa нa тeмa ypoĸи, пpeзидeнтcĸaтa cъпpyгa ce нaĸичи c тaлиcмaни пpoтив зли oчи Дe…Sep 22 2019vijti.com

Източник: Blitz.bg 

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!