Французойка живееща в България: У нас хора с 5 езика не работят в кол центрове

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Французойката Мари Пиетжак, която живее от 4 години в България, е по-популярна с англоезичния си блог Madame Bulgaria. В него тя показва най-интересните, според нея, забележителни и екзотични за чужденеца места в страната ни, разказва БНТ. Преди да заживее за постоянно в София със съпруга си – също французин, тя израства в град близо Лил. Привлечена от вкусната кухня и красивата природа, Мари решава да промени живота си, да рискува и да заживее тук. В нейния блог, ориентиран главно към европейците, които са решили да посетят България, може да се открие всевъзможна информация. Кога е най-доброто време да се посети страната ни, местата, които задължително трябва да се видят и, разбира се – какво да се опита от различните и неустоими местни кулинарни деликатеси. Ето какво още ни разказа за себе си влюбената в България – Мари:

– Какво знаехте за България преди да дойдете тук?
– Ако трябва да бъда откровена, абсолютно нищо, освен тези три факта – моята баба е посещавала Бургас преди много години по времето на комунизма, Силви Вартан е българка и знаех за България, че не е от най-богатите държави.
– Какво беше първото нещо, което Ви впечатли тук в България?
– Интелигентността на хората и общата им култура. България безспорно за мен е страната с най-интелигентните и културни хора в Европа, без да преувеличавам. Някои от хората, които кандидатстват в кол центрове например, са с магистратури, докторантури и дори говорят до 5 езика. Във Франция голямата част от хората, които работят такъв тип работа, дори не са завършили гимназия. За някои хора това е доказателство, че страната има социален проблем.

За нас обаче фактът, че имате толкова квалифицирани хора за тези позиции е просто доказателство за това, че голяма част от българите е високо образована, сравнение с повечето хора във Франция, например. Има огромен потенциал тук и ще е грехота да отиде на вятъра. Нещо трябва да се промени!
– Кои са нещата, които трябва да се променят в София и в България?
– България е страна, която има ресурсите да преуспее на световната сцена, българите трябва да разберат, че само и единствено тяхната целенасоченост и воля ще ги отведе към правилния път и към по-добри дни. Те трябва да разсъждават повече като „ние“ и по-малко като „аз“. И да бъдат повече дейни в обществените процеси, ако искат да изградят по-добро бъдеще.
– Какви са, според Вас, приликите и разликите между България и Франция?
– Качеството на храната, разбира се. И в България, и във Франция хората са горди с кулинарните си традиции и наистина обичат да готвят. Не бих могла да живея в страна, която не познава това изкуство.

– Как реагират хората, когато им кажете, че сте Мадам България и имате собствен блог за страната ни?
– Българите са много впечатлени от този факт. В началото аз самата бях много изненадана от това и не вярвах, че е толкова важно за тях, но впоследствие с течение на времето разбрах, че българите, като че ли ценят мнението на чужденците повече.
– Коя е първата дума, която научихте на български? А последната?
– „Шопска салата“ и „Много“!
– Разкажете ни повече за работата си тук в София?
– Консултант съм към българо-американска фирма, която освен на българския пазар присъства и в няколко други държави. Моята главна задача е да проучвам пазара, за да мога да бъда полезна на генералния директор за изработване на стратегия, която да бъде най-успешната с оглед на моментната ситуация.

– Ако трябваше да изберете друга държава, в която да живеете, коя би била тя?
– Много труден въпрос, защото наистина се чувствам прекрасно тук, но като се замисля може би бих живяла в Италия. Заради храната.
– И накрая – кажете ни нещо, което винаги сте искали да кажете на български?
– Сигурно ще ви шокирам, но знам как да псувам много добре, особено когато съм изнервена от шофьорите тук.

Източник: ДнесДир.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!