Най-древният манастир в Европа е в България, а водата в аязмото има голяма лечебна сила (ВИДЕО)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сигурно малцина знаят, че най-старият манастир в Европа се намира на територията на България. Това е манастирът „Свети Атанасий“, който се намира на хълм зад село Златна ливада, отстоящо на 15 километра от Чирпан. Според историческите сведения манастирът е основан лично от свети Атанасий, архиепископ Александрийски, през 344 година. През периода 343 – 344 г. в град Сердика, днешна София, се състоял Вторият Вселенски събор. По време на събора е утвърдена ролята на Светата Троица. Специално за този събор от Египет в Сердика пристига и Свети Атанасий Велики. След края на събора той отива в района на днешното село Златна ливада, където основава манастира.
Богатствата на България: Няма да съжалявате, ако посетите Дряновския манастир (ВИДЕО)Той е разположен в местност с уникална природна красота; вековни дървета по стръмните планински скло…Jan 16 2019vijti.com

Мястото за не е избрано случайно – някога в близост до светата обител е минавал важният път Константинопол – Сердика, освен това над манастира е имало крепост, останките от която могат да се видят и до днес.
В близост е имало също и тракийски нимфей – светилище, посветено на нимфите, който свети Атанасий превръща в християнско водно светилище. И до днес се смята, че водата в манастирското аязмо е лековита. Манастирът пази две големи ценности – египетската икона на свети Атанасий и копие на Реймското евангелие. Днес до манастира се стига много лесно, тъй като пътят до него вече е асфалтиран. Храмовият празник на този древен манастир е 2 май. На този ден завършили земните дни на Свети Атанасий Велики в Александрия. Хората наричат празника 2 май „Летен Атанасов ден“. Зимният е на 18 януари.

В своята 1700-годишна история Чирпанската обител е била многократно разрушавана и съграждана наново. Има безспорни археологически доказателства за съществуването на манастира през Късната античност и Средновоковието, а според преданието Васил Левски и други революционери са се крили в него по време на освободителните борби. По време на социалистическия режим манастира първоначално е превърнат в овчарник от местното ТКЗС, но по-късно отново е възстановен като монашеска обител. В началото на 80-те години на 20в., самата Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на св. Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003г. Манастирския празник се провежда всяка година на 2 май и тогава се провежда голям събор, на който се събират по няколко хиляди души.
Български манастир спасява от тежки болести, изтрива пороциМанастир спасява от тежки болести, изтрива пороци. Светата обител е доказал чудодейната сила, която …Dec 20 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!