Великобритания е в паника от кръвожадно растение, което яде овце и други животни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В дивата природа в град Труро в графство Корнуол във Великобритания се е появила чилийска пуя – бодливо растение, за което се смята, че улавя овце и се храни със сокове от телата им, съобщава „Дейли стар“. Чилийската Пуя е далечен роднина на ананаса, родена в планинските райони на Чили, пише блиц.
Според думите на главния градинар Лайъм Шуусмит, съществува поверие, че това растение обездвижва овцете и другите животни с помощта на своите бодли и след това получава хранителни вещества от телата им. В резултат на това животните умират. Почвите в Андите, където това растение е често срещано, не се отличават с плодородие.
Смята се, че когато животно, хванато от пуя, умира, гниещият му труп привлича други животни и птици, като изпражненията им правят почвата под чилийския пой по-хранителна.
У нас това растение е известно повече като плевел, но истината е, че е най-евтината суперхранаТученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като суперхрана. Тя съдържа 7 пъти повече …Sep 12 2019vijti.com

Членовете на Кралското градинарско дружество във Великобритания са се опитвали да отглеждат това растение в течение на 15 години, но не било лесно да бъде накарано да цъфти. През 2013 г. пуята се сдобила с няколко пъпки. Растението се подхранва с течен тор.
Месоядните растения наистина може да се смятат за чудо на природата
Тези невероятни растения са истински хищници, те улавят насекоми и други дребни безгръбначни (дори и малки жабки, както се вижда на снимката горе), отделят храносмилателни сокове, разтварят жертвата си и получават така повечето от нужните си хранителни вещества.
На науката са известни около 600 вида месоядни растения, всяко от които се е приспособило по различен начин да привлича и задържа своите жертви.

Днес биолозите изследват клетките и ДНК, въоръжени с технологиите на XXI в., и започват да разбират как тези растения улавят, изяждат и смилат плячката – и как са възникнали техните чудати адаптации. След години проучвания специалистът по физиология на растенията Александър Волков смята, че е разгадал тайната на венерината мухоловка. „Това растение – заявява Волков – е електрическо.“
Когато насекомото докосне някоя власинка върху листа на венерината мухоловка, движението поражда слаб електрически заряд. Той се натрупва в самата тъкан на листа, но не е достатъчно силен, за да задейства капана – затова растението не се поддава на „фалшива тревога“, каквато са дъждовните капки. Но движещото се насекомото обикновено закача втора власинка и това прибавя допълнителен заряд, който кара листа да се затвори.

Експериментите на Волков разкриват, че електрическият заряд се предава по изпълнени с течност тунелчета в листа, като отваря пори в клетъчните мембрани. От клетките от вътрешната страна на листа към тези от външната се процежда вода, при което той бързо променя формата си от изпъкнала към вдлъбната, подобно на мека контактна леща. При това обръщане краищата на двете половинки се сключват и улавят насекомото.
Източник: Брадва
Ползата от него е огромна: Вълшебното растение, което подобрява храносмилането и балансира кръвната ни захарЧували ли сте за растението моринга (Moringa oleifera) ? Към днешна дата над 1300 проучвания, статии…Aug 19 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!