Тайната рецепта за вкусния козунак вече е разкрита и всеки може да си го направи у дома

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Да, можете да си купите великденски козунаци с много добро качество! Но съвсем различно е да си ги приготвите и опечете сами! Ако не сбъркате някъде следната рецепта, те сигурно ще бъдат по-вкусни от купешките! Само следвайте указанията и спазвайте пропорциите за отделните съставки! Разтваряте едно пакетче от 7 г суха мая или 1/2 кубче мая в 250 мл топло прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и оставяте сместа на топло, за да бухне. Разбивате 5 яйца в 250 г захар до побеляване и постепенно добавяте 50 г разтопено и леко охладено масло (или олио).
ПРИБАВЯТЕ И ВЕЧЕ ВТАСАЛАТА МАЯ, 2 ВАНИЛИИ, 50 Г СТАФИДИ, 100 Г НАЧУПЕН НА ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД, НАСТЪРГАНА КОРА ОТ ЛИМОН И НАКРАЯ – 1 КГ БРАШНО.
Размесвате всичко това до получаване на меко тесто. Оставяте го на топло, за да „бухне“ и го омесвате отново.
Повтаряте тази процедура 3 пъти.
Александрийско тесто за адски вкусен козунак – мокър и „на конци“Припомнете си времето, когато вашата баба, с много мерак и месила козунаци за Великден! И колко слад…Feb 2 2019vijti.com

Следва разделяне на тестото на 3 топки, които оформяте на рула и оплитате на плитка.
Рулата поставяте във намазана с мазнина форма и ги оставяте да втасат така, че да изпълнят формата. Отгоре намазвате с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за добиване на гланц) и обилно поръсвате със захар.
Печете козунака във фурна на умерена температура (около 180 С).
Внимавате да не загори.

Ето и още една много интересна рецепта за Козуначно руло
Необходими продукти:
брашно – 1 кг.
яйца – 5 бр.
олио – 150 мл.
масло – 150 гр.

захар – 350 гр.
прясно мляко – 300 мл.
мая – 1 кубче
мармалад – шипков 500 гр.
галета

Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата. В хладко мляко слагаме захарта, да се стопи и мазнината, която е затоплена. Прибавяме яйцата и разбъркваме добре.
В брашното правим кладенче в което добавяме от разбъркана смес. Замесваме и бием тестото.
Така приготвеното тесто се слагаме на топло място да втаса (около 1 1/2 час).
След това се оплита и пак се остава да втаса около 30 минути.
Тестото го разделяме на две равни части. Разстиламе и поръсваме с галета и мажем с мармалад. Навиваме на руло. Повтаряме действията и с другата половинка

Пече се 35 – 40 минути в умерена фурна.
След изстиване нарязвате го на желани от вас парчета и го поднасяте на нетърпеливите роднини и гости. Нека да им е много сладък Великден!

Не вярвах, че е толкова вкусен: Козунак без месене, който направо се топи в устатаКозунакът е задължителна част от великденската трапеза, но за да го направим хубав трябва да да сме …Jan 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!