Сланина срещу холестерол, кафе срещу рак!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От детството си помним, а и често ни се повтаря, че кафето в големи дози е вредно. Допреди няколко години дори хлапетата знаеха, че тази напитка стимулира нервната система и води до безсъние. Да не говорим за негативното му влияние върху сърцето – то се забраняваше на хората с хипертония или аритмия. И още: хората бяха твърдо убедени, че честата употреба на тази напитка води неминуемо до преждевременно стареене и до пожълтяване на зъбите.

Но… преди няколко години всичко се промени

След проведени изследвания специалистите започнаха да препоръчват кафето за поддържане на красотата. Защото открили в него антиоксиданти – веществата, които пречат на стареенето на клетките. След това много лекари започнаха да препоръчват по 2-3 чашки кафе на ден.

Но с това не спряха новините около ободряващата напитка, а започнаха да се появяват още по-невероятни твърдения. Например това, че кофеинът предотвратява пристъпите при астматиците, че намалява риска от заболяване от Паркинсон и че хората, изпиващи по шест чашки кафе на ден, с 35 на сто по-малко рискуват да се разболеят от рак на кожата, отколкото останалите.

А съвсем наскоро в един от руските медицински сайтове се появи съобщение, че кафето е полезно, представете си, за… пушачите.

КАФЕТО ПРЕДПАЗВА ОТ ЧЕРНОДРОБНИ БОЛЕСТИ, РАК НА ПРАВОТО ЧЕРВО И ДИАБЕТ

2 лъжици ленено семе, кисело мляко, мед и всичко ми е наред!-Най-мощните рецепти с ленено семе за помощ в пречистване и топенеОсновното предимство на ленените семена е високото съдържание на ненаситени мастни киселини омега-3 …Nov 23 2019vijti.com

Според специалистите кафето действително е полезно за здравето. Наскоро проведени изследвания показали, че в него се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в боровинките, ябълките и доматите. Всички знаем колко полезни са антиоксидантите. Те се борят със сърдечните заболявания, рака, двата вида диабет и болестта на Паркинсон.

Както станало ясно от изследванията, хората, които изпиват от 3 до 6 чашки кафе на ден, са застраховани 50 процента против чернодробни болести, рак на правото черво и захарен диабет.
Учените не могат да си обяснят докрай дали само антиоксидантите ни спасяват от тези заболявания. Защото в състава на кафето влизат множество минерали и други полезни вещества. Не е изключено дори е по-вероятно, именно тяхната комбинация да предлага толкова силен защитен ефект.
Но ние не трябва да забравяме, че кафето основно съдържа кофеин. Той пречи да се усвоява напълно желязото и отмива калция от организма. Затова в крайна сметка не трябва да злоупотребяваме с тази наистина приятна и ароматна напитка. По-полезно е да я пием с мляко, както и да увеличим в менюто си плодовете и зеленчуците.

И още нещо – всички изброени полезни свойства важат само за натуралното кафе. Разтворимото губи много от полезните си свойства.

ЧЕРВЕНО ВИНО СРЕЩУ ИНСУЛТ, ИНФАРКТ И ХИПЕРТОНИЯ

Може би в продължение на столетия всякакъв сорт вид се смяташе за вреден продукт по принцип. И в това няма нищо чудно – то, виното, си е алкохол. А алкохолът и здравето са несъвместими понятия. Особено ако става дума за жените. Бързото привикване, зависимостта, отрицателното влияние на мозъка, на репродуктивната и нервната система – въобще списъкът от негативните ефекти на алкохола може още и още да се продължава.
Но през последните години все по-често започнахме да чуваме за полезното действие на червеното вино. Наскоро проведени в САЩ изследвания показали, че употребата му не позволява да се увреди мозъкът при инсулт. А много кардиолози в цял свят препоръчват на своите пациенти, вкл. жени, да изпиват по чаша сухо червено вино на ден. Това е отлична профилактика на хипертонията, тромбозата и инфаркта. Освен това има информация, че хората, употребяващи вино всеки ден, ще си запазят ясен ум и добра памет до дъблоки старини.

За разлика от кафето, червеното вино насища организма с желязо. Употребата на червено вино значително понижава риска от инфаркти и прочее сърдечни заболявания. В страните, където редовно пият вино,

има по-голяма средна продължителност на живота,

сочи статистиката.
Една чаша качествено червено вино на ден, изпито след ядене, действително може да окаже положително влияние на организма. С нея ние получаваме 1 мг фосфор, 10 мг калций, 11 мг магнезий, 6 мг натрий. Огромното количество химични съединения, влизащи в състава на виното, влияе на различни заболявания.
Обаче алкохолът, дори в малки дози, присъства във всякакъв вид вино и може да зачеркне ползата от витамините. Затова е по-просто и лесно да заменим виното с хубав гроздов сок. Той съдържа същите вещества, но ги няма тези алкохолни градуси.

ШОКОЛАД ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ И … КАРИЕС!?!

Години наред смятахме, че няма по-вреден продукт от шоколада. Причините са известни.

Но преди две години се оказа, че абсолютно напразно си забраняваме да си хапваме този така вкусен десерт. Той бе обявен за полезен продукт, който поддържа младостта и кожата ни, а освен това помага при упорита кашлица.
Причина за това коренно различно отношение към шоколада се оказа фактът, че в плодовете на какаото са открити много полезни вещества. На първо място флавонол, защитаващ клетките от стареене, както и теобромин – изключително полезен за белите дробове.
Известно време след това се появиха публикации, че шоколадът помага да се справим с депресията и подобрява състоянието на кръвоносните съдове. Полезен е и за бременните жени.
Дори се появи теория, според която шоколадът не само че не разрушава зъбите, а напротив – укрепва ги. В какаовия прах било открито антисептично средство, потискащо развитието на бактерии в устната кухина. А още по-полезно за зъбите било какаовото масло – то пречело те да се разрушават.
Колкото и да е странно, шоколадът действително защитава от кариес. Затова не повтаряйте грешките на своите родители – позволявайте на децата си да си хапват от него, само след това задължително ги карайте да пийнат вода.

Ползата при депресия също лесно може да се обясни. В шоколада се съдържат въглехидрати, които помагат за изработването на серотонин, който винаги повдига настроението.
Специалистите се въздържат да го препоръчват обаче при диети. Но пък приветстват неговата употреба против стареене, както и при упорита кашлица. Основното обаче е, че не всеки вид шоколад е толкова полезен. Става дума само за горчивия, черния шоколад, в който съдържанието на какао е 75 процента.

СЛАНИНАТА РЕГУЛИРА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА

Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес” – та това е концентрирана мазнина, в 100 г от която се съдържат цели 770 килокалории! Макар и национален продукт, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро. Но през последните години и това започна да се променя. Първо: в сланината откриха арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм. Второ: в нея има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.
И трето: този мастен продукт съдържа много добре усвоим селен, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.

ПОЛЕЗНО Е ДА СЕ ПОХАПВА ПО 30 Г СЛАНИНА НА ДЕН

Това, че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Значи, сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол. Както впрочем и кравето масло. Полезно е да се ядат в нормални количества. А и сланината по-добре се усвоява от някои видове масло и особено от маргарина.
Тук специалистите са сигурни, че макар и полезна, не трябва да се приема повече от 30 г сланина на ден.

3 забравени рецепти за подмладяване на стави и сухожилия – 100% резултат във всяка възрастБлагодарение на нашите баби и традиционната медицина , някои домашни средства за подмладяване на ста…Nov 26 2019vijti.com

Източник: Блиц

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!