Не близвах тиквички, докато не опитах тази рецепта – пропити с вкусен сос, а отгоре с кашкавалена коричка:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тиквичките, приготвени по тази вкусна рецепта , ще се превърнат в едно от най-обичаните ястия и във вашето семейство. Получава се изключително сочна запеканка с тиквички благодарение на вкусния сос Бешамел и на кашкавалената коричка. Продуктите са простички, но резултатът – малка фантазия.

Ето и рецептата за вкусните тиквички на фурна в сос Бешамел :

Тиквички на фурна в сос Бешамел

Продукти:

1/2 кг тиквички

300 гр. домати

1/2 кг пресни картофи

20 гр. пресен копър

150 гр. кашкавал

3-4 скилидки чесън

сол и черен пипер

За сос Бешамел:

около 500 мл прясно мляко

2-3 с.л. брашно

бучка масло (около 50 гр.)

Приготвяне:

Първо пригответе соса Бешамел. За целта загрейте бучка масло в тигана и след това добавете към него 2-3 лъжици брашно, като бъркате няколко минути, докато стане златисто. Бавно започнете да добавяте прясно мляко, без да спирате да бъркате. Трябва да се получи гладък и средногъст сос. Преди да изключите котлона, добавете подправки на вкус, пресен копър и чесън.

сос Бешамел

Сега разпределете ястието на пластове в тава за печене. Първият слой е от сос, вторият – нарязани на филийки картофи, намазани със соса, третият е от нарязани на колелца тиквички, също покрити с малко сос, а последният слой са доматите. Зеленчуците трябва да бъдат осолени, а може да добавите и черен пипер по ваш вкус.

зеленчуци в сос

Загрейте фурната на 170 градуса и печете ястието един час. След това извадете тавата, поръсете с настъргания кашкавал и върнете във фурната за още 10-15 минути.

тиквички в сос

ЗАЖЕНАТА
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!