14 години след катастрофата: Мануела Горсова разбира, но не говори / СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Мануела Горсова все още не може да говори, но разбира всичко, което й казват. „Мечтая Мануела да проговори!“, това заяви пред „Телеграф“ преди време баща й Красимир Горсов. Мечтата му все още не се сбъдва, но състоянието на 30-годишната вече жена бавно се подобрява. Злощастният й баща всеки ден е до нея и с часове й говори, а тя просто дава знак с очи, че го разбира.

Ужас край Хасково: Три жертви на жестока катастрофа, дете е сред загиналитеТежка катастрофа, завършила със смъртта на трима души, е станала на пътя Пясъчево – Гълъбово. Произш…Jul 27 2021vijti.com

Смачканият до неузнаваемост джип на шампиона Стависки

Хондата, в която е била Мануела, прилича на консерва след удара

Почерненият баща на Мануела Красимир Горсов

Къщата на фигуриста в Царево пустее.

Стависки, видимо напълнял, в компанията на цигуларя Васко Василев и жена си Албена Денкова

Историята на дъщеря му Мануела потресе цяла България преди 14 години, когато на 5 август 2007 г. световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, качил се пиян зад волана, премаза с джипа си „Хамър“ младото момиче и приятеля й Петър.

Инцидентът стана на един от острите завоите край река Ропотамо, близо до Приморско, станал известен и до днес като Завоя Стависки. Момчето не оживя, а Мануела с години е в будна кома. Младата днес жена продължава с рехабилитациите. Осъзнава всичко, което се случва около нея, и се е научила да общува с най-близките си. Когато й зададат въпрос, тя мига един път за „да“ и два пъти за „не“. От време на време дори се усмихва, което дава надежда на семейството й, че нещата, макар й бавно, се подобряват. Баща й Красимир е неотлъчно до нея, майка й Диана също помага. Семейството преживява трудни моменти, но са сплотени и не оставят дъщеря си. „Ще бъда най-щастлив, ако Мануела проговори. Мечтая това да се случи, защото имаме толкова какво да си кажем. Ако се случи – ще е най-щастливият ден в моя живот след нейното раждане“, казва преди време пред „Телеграф“ бащата Красимир Горсов. Мануела прекара дълго и скъпо лечение в клиника в Израел, след което рехабилитацията й продължава у нас. Баща й, който е посветил целия си живот на нея, твърди, че у нас Мануела получава най-доброто възможно лечение. Лекарите правят всичко по силите си, рехабилитаторите много я обичат и от сърце се грижат за нея. Баща й така и не може да прости на кънкьора Маским Стависки и винаги призовава не журналистите, а Стависки да пита как е Мануела! Той е категоричен, че фигуристът не е помогнал с абсолютно нищо. Платил е само това, което е бил осъден от държавата, но нищо повече.“Нека Господ да го съди“, казва Горсов.

Самият Стависки от години не се е появявал в района, където направи катастрофата. Имотът му в Царево, който се оценява на 1 млн. евро, пустее. Сега Стависки прави частни програми за млади фигуристи в Москва и пребивава в по-голямата част от времето си в руската столица. Много му помага и съпругата му Албена Денкова, която е неотлъчно до него след трагедията преди 14 години и безрезервно го подкрепя. В края на май снимка на Стависки се появи в инстаграм профила на един от най-добрите му приятели – цигуларя Васко Василев. На снимката позират фигуристът и съпругата му Албена, прегърнати от Васко Василев. От нея ясно се вижда, че някогашната форма на шампиона е останала дълбоко в миналото. Той е видимо напълнял поне с 20 килограма. Въпреки това за него се знае, че вce oщe yчacтвa в шoy пpoгpaми зaeднo c Aлбeнa.

Двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки катастрофира край Приморско в неделя на 5 август 2007 г. около 19,45 часа. Катастрофата става, след като изпуска десен завой с висока скорост край моста над река Ропотамо. Всъдеходът на световния шампион „Хамър“ смазва други две коли, в които пътуват млади хора. Проверка с дрегер е установила наличие от 1,2 промила алкохол в кръвта му. По-късно кръвната проба отчита, потвърждавайки наличие на 1,1 промила. Останалите проби на другите водачи не показват употреба на алкохол. Партньорката на Стависки – Албена Денкова, се е намирала в София по време на катастрофата. По-късно става ясно, че шампионът пие чаша домашна ракия, преди да се качи в джипа си към Бургас и минути след това катастрофира.  Участниците в катастрофата са джип „Хамър-3“ със софийска регистрация, управляван от Максим Стависки, движещ се от Приморско по посока Созопол, лек автомобил „Ауди“ – А 4 със софийска регистрация, управляван от 34-годишната Гергана Шекерджиева от София, движещ се от Созопол по посока Приморско, и лек автомобил „Хонда Сивик“ със сливенска регистрация, управляван от 23-годишния Петър Петров от Сливен, движещ се Созопол по посока Приморско. В хондата на предната седалка до шофьора се вози Мануела Горсова. Приятелят й загива на място, а тя остава в кома и до днес. В хода на делото става ясно, че секунди преди катастрофата Стависки е бил спрян от полицейски патрул на КАТ и бил предупреден да не кара рисково и да не застрашава движението по пътя. Униформените обаче не са го проверили с дрегер, тъй като видимо не изглеждал да е пиян.

Убиха бизнесмена, който спаси живота на момичето

Бизнесменът Петър Христов – собственик на една от големите компании за производство на млечни продукти у нас – „Лактима“, бе разстрелян през януари 2018 година. Покойният бизнесмен е един от хората, на които Мануела дължи живота си. Христов поема изцяло издръжката и лечението на момичето в Израел. Плащал е по над 1500 долара на ден в клиниката, където младата жена бе на лечение. Правел го е от добро сърце, твърди бащата на Мануела, и е настоявал за даренията му да не се разчува.

Застрахователят отказа да плаща щетите

Застрахователната компания, към която фигуристът Максим Стависки е имал сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, дълго време отказваше да изплати щетите на Мануела Горсова. Застрахователите отказваха да изплатят сума за лечението на момичето, мотивирайки се, че за него са събрани средства от дарения. Според съда фактът, че има налични събрани дарения, с които се е лекувала Мануела, не освобождава от отговорност причинителя и неговия застраховател. Магистратите прецениха, че не трябва да се търси произходът на средствата, а само да се докаже тяхното използване за лечението. В съда бе доказано със счетоводни документи, че сумата от 189 000 долара е похарчена за лечението на пострадалото момиче. Застрахователят бе осъден да преведе веднага присъдената сума на семейството на Мануела, а след това да предяви иска за нея срещу Максим Стависки.

Рапъра Устата в зверска катастрофа-Колата му е помляна-Снимки Певецът и стендъп комедиант Иван Динев-Устата е претърпял ткошмарен инцидент на пътя. Той сподели с…Jun 18 2021vijti.com


Източник: politika

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!