Швеция призова гражданите си: Излизайте навън, ходете на пикник!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Швеция е единственият член на ЕС, който изобщо отказа да наложи карантина, а бившият държавен епидемиолог на Швеция, съветникът на Световната здравна организация Йохан Гисекке, призова гражданите да излязат на улицата и да дишат чист въздух, да вземат термос с горещо кафе и да отидат на пикници на разумно разстояние, защото според него мръсният въздух у дома е много вреден.

Бой с пръчки и лицеви опори за нарушители на карантината в Индия Коремни преси и клякания на обществени места са наказанията в градовете Мумбай, Нагпур и МауВидео:…Mar 26 2020vijti.com

За препоръката си да агитират хората да са навън шведските власти се мотивират с дълбоко вкоренения в цялата нация култ към свободата – според тях затварянето на хората по домовете и въвеждането на вечерен час е “грубо нарушение на основните свободи на гражданите”.

Премиерът Стефан Льовен наистина се обърна към нацията и призова да се спазват препоръките на лекарите, но това беше всичко – в страната продължават да работят ресторанти, развлекателни центрове, кина, барове, хората се събират в големи компании и празнуват настъпването на топлото време, забранени са само срещи на повече от 500 души.

Д-р Виолетка Бошкилова, която е дъщеря на депутата от БСП в Благоевград Николай Бошкилов, е специализант по гинекология в една от най-големите и модерни шведски болници за активно лечение в Швеция – Hоglandssjukhuset Eksjо.

– Д-р Бошкилова, наистина ли в Швеция се отнасяте толкова либерално към хората и неглижирате коронавируса?
– В сравнение с България – да, въпреки че при нас вече има над 2200 заразени. Аз живея в малкото градче Jоnkоping и всеки ден виждам препълнени улици, в които всичко работи, май единствено киното затвори.

Народът си пазарува спокойно, разхождат се на големи групи, смеят се, никой по улиците не носи маски, въобще няма никаква промяна в битието им. Е, в началото, преди 2 седмици наистина понякога виждах възрастни хора с по 5-6 торби с храна и, естествено, с по няколко пакета тоалетна хартия.

Още се чудя и нямам никакво логично обяснение защо хората по цял свят се презапасяват с хартия. Ако става въпрос за трайна храна – да, човек може да си го обясни, но с топчета хартия…

– Съвсем никакви мерки за ограничаване на заразата ли не са наложени?
– Чух, че Стокхолм щял да бъде поставен под карантина, но нищо повече. Тук, в провинцията, няма почти никакви мерки. Дори в здравните заведения.

В болницата, в която работя, имаме 1 пациент с коронавирус, но нито сме спирали да работим заради дезинфекция, нито ходим с маски, ръкавици или специални облекла.

Не са ни затворили за дезинфекция вероятно защото и през останалото време тук непрекъснато се чисти и дезинфекцира – по 5-6 пъти на ден, задължително е дори когато няма зараза, чистотата тук е на много високо ниво.

В съседната болница инфекциозното отделение бе обособено за болни с коронавирус, имат и пациенти, но и там персоналът работи без маски. Всичко е като построму. В моето отделение, където съм специализант – акушеро-гинекологичното, единствената разлика е, че пациентките влизат в кабинетите ни без децата и съпрузите си, вероятно за да не ни заразят нас, ако някой от тях е носител на вируса.

На мъжете е позволено да влязат в залата за раждане при съпругите им и да присъстват на самото раждане, но после не им позволяват да влизат при новороденото и в стаята на родилката.

– Как стои въпросът с тестовете за коронавирус, поне вас, лекарите, не ви ли изследват?
– Ние, които работим с бременни и деца, си направихме изследване, правим тестове и на родилките и всички те се плащат от самата болница. Не знам обаче доколко са надеждни. Вземат ти назофарингеален секрет, изследват го в микробиологичната лаборатория и до няколко часа изследването е готово – моето стана за 8 часа.

– Смятате ли, че тези мерки са достатъчни?
– Мисля, че го раздаваме малко безхаберно. В момента освен коронавируса тук върлува и обикновен грип и никой не знае този, който кашля и киха срещу теб, от какво е болен. Заради грипа затвориха само детските градини и въведоха по-строго следене на по-малките деца – ако дете до пети клас кихне по каквато и да е причина, веднага го пращат вкъщи. Родителите му получават задължително болничен, за да го пазят – тук това е регламентирано.

– В личен план какво се промени за Вас заради пандемията?
– Аз се прибрах от България точно в началото й и на летището имах сериозни проблеми с излитането. През април смятах до ходя на почивка в Италия, но, както усещам, май ще си остана само с намерението. Като чета какво става на Ботуша, явно няма да стигна скоро дотам. Дано не стане така и с лятната ми ваканция през юли в България.

Извънредните мерки се удължават до 12 април, пълна карантина за всички от чужбина ВИДЕО Шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че ще предложи на здравния …Mar 26 2020vijti.com

Източник:глас

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!