Цветеслава Гълъбова: Лично съм уволнила 60 санитари

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, ръководство на Министерство на здравеопазването и психиатрично съсловие. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ пред Би Ти Ви.

Преди ден излезе доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа след проверка в български психиатрични болници и домове за социални грижи през август. Експертите констатираха лошо отношение, недостиг на персонал и оплаквания от психично болни пациенти, че са бити и връзвани.

Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този процес? Кога застана с лице, име какво да направим и как. И преди докладите не бяха никак розови. Де факто са се променили само болничните условия. Дограми и плочки не лекуват, лекуват хората, обясни още д-р Гълъбова.

Тя се оплака от недостига на персонал, като уточни, че в ръководената от нея болница болните не се бият, но се използва т.нар. „фиксация“.

„При нас постъпват пациенти с много тежки психомоторни възбуди и в това състояние те биха могли да са опасни или за себе си, или за другите пациенти. Фиксирането обаче е с колан. Проблемът опира до липсата на персонал. Фиксирането се прави от 5 човека – по един за всеки крайник и един за главата.

В нито едно от нашите отделения, и при колегите знам, че е същото, няма едновременно 5 човека на работа като персонал“, каза още тя. И обясни, че не може да назначи повече хора, защото са по щатно разписание, което винаги се утвърждава от министъра на здравеопазването. 12-те държавни психиатрични болници не са търговски дружества, нямат отношения към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки, обясни д-р Гълъбова.

„Аз съм била 11 г. началник на отделени за мъже с остри психози, от 11 г. съм директор. За 22 г. над 60 души, предимно санитари, сестрите са 2 или 3, съм уволнила за лошо отношение или съм предложила като шеф на отделение за уволнение заради лошо отношение. Пациентите са се оплаквали от малтретиране“ физическо, психическо. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са недопустими спрямо когото и да било, особено към хора, които са в по-слаба позиция“, каза още тя. Тя винаги предупреждавала персонала, че вярва на пациентите.

Румен Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса 10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се…Nov 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!