Фотограф влезе в къща-светиня на Левски и засне най-позорната гледка, така ли тачим паметта на Апостола?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Фотографът Божидар Чоторов публикува във Фейсбук кадри от къщата-музей на Васил Левски в с. Батулци, община Ябланица, област Ловеч, които не могат да оставят равнодушен нито един българин, който поне малко милее за историята на народа си.
Ето какво обясни авторът на снимките:  В тази къща (която е паметник на културата) през 1871 г. Апостолът на свободата основава един от първите революционни комитети в страната.
В музейната сбирка са се помещавали оръжията на комитетските дейци и някои от вещите на Апостола.
След поредица от кражби оцелелите ценни експонати са иззети, а другите са безследно изчезнали.
Последният коментар на Нешка разтресе мрежата: Докога ще търпим безобразници, посерковци и наглециПриятели, Прекрасно е, че има към кого да се обърна по този начин. Снощи писах и оставаше тази сутри…Oct 26 2018vijti.com

Последния запис в книгата за посещения е от 1998 г., след което музея затваря врати и остава на произвола на съдбата…
Въпреки отпуснатите преди няколко години от Министерството на културата на община Ябланица 24 000 лева за спешен ремонт единствените „ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ“ са новите информационни табели насочващи туристите към нея. В момента сградата е в окаяно състояние и се руши със всеки изминал ден.

По информация на Тодор Тодоров от инициативен комитет по възстановяването на къщата-музей, въпреки тяхното желание и безвъзмезден труд, без цялостен проект за реставрация и подпис от културното министерство ремонтът няма как да започне и да се осъществи.
Наскоро dnes.bg информира, че и други сгради, паметници на културата, в старата част на Велико Търново, се рушат. Общината в града обаче е безсилна да се справи с проблема, тъй като повечето от тях са частна собственост и възможностите на местната управа стигат само до това да изпрати предписание на собствениците.

Друга основна пречка за съхраняването им се оказва и Закона за опазване на културно – историческо наследство, според който собствениците на такива сгради нямат право да извършват какъвто и да било ремонт без разрешение от Министрество на културата.

Броят им е около 700. От тях частна собственост са 300, предаде Bulgaria ON AIR.
Всички са вписани в регистър и са отбелязани в кадастралните планове на града със специална маркировка.
Голяма част от тях обаче са в окаяно състояние и прогресивно се рушат. А основен проблем се оказва издирването на собствениците им.


Източник: www.blitz.bg
Жени Живкова с интересно признание: Дядо ми остана изключително разочарован от тези, които го предадохаЖени Живкова от време на време се появява в публичното пространство и разказва от първа ръка информа…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!