Тихомир Трайков продава по интернет сезонни кошници със зеленчуци от своята градина

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

ГРАДИНАРЯТ ВЕГАН ТИХОМИР ТРАЙКОВ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПУСНА НА ПАЗАРА СЕЗОННИ КОШНИЦИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ от своята екологична градина. Младият производител научил за този начин на търговия от свой приятел от Канада и решил да опита. Той направил в групата „Градината ни – градинарство, нашият малък рай“, на която е администратор, оферта за кошници с набраното от деня в градината. Най-напред му се обадила столичанката Силвия, на която пратил по куриер каквото поискала. После тя разказала на свои познати и приятели, които предали нататък. Така поръчките за него завалели, казва Тихомир, който е много щастлив от своето ново начинание.

„В една кошница, която всъщност е кашон, слагам по заявка на клиента, но всичко е набрано в деня от моята градина – домати, пипер, тиквички, целина, краставици и всичко, което имам. Експериментът е от две седмици и до момента имам около 60 изпратени кошници. Най-много са столичаните, има хора от Русе, Горна Оряховица, В. Търново, Габрово и от други места. Щастлив съм, че това, което произвеждам, се цени”, сподели вчера Тихомир. В един кашон той слага 6 – 7 кг продукция, а цената е между 15 и 30 лева.

Кошниците, които се пълнят с прясно набрани зеленчуци от градината.
В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ТИХОМИР ОТГЛЕЖДА ЕКОЛОГИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ в градина от 350 кв. м. В Раданово, където живее с половинката си Деси, с която отпреди броени дни имат дъщеричка, новаторът си е направил вкопан парник по старовремски начин от 50 кв. м. От него сега Тихомир бере виетнамски спанак, който е сложил тази година за пръв път, средно по 30 кг краставици на ден, целина, чорбаджийски чушки и моркови. Пратките за своите клиенти той праща веднъж седмично, а сложеното в кошниците стига точно за седмица, са му обяснили хората. Понеже това е единственият бизнес, от който се прехранва, Тихомир Трайков смята за догодина да има 25 семейства, с които да направи договор за предварително плащане на част от бъдещата продукция. Така ще има пари за пазаруване на различни семена, които той търси от целия свят, и използва стари сортове. Не третира нищо в градината си с препарати.

„Градината всеки ден подарява различни продукти. Тя не е магазин и ако я включим като магазин, винаги има недостиг и много продукти заминават в компостера. Производителите на чиста храна са много по-стимулирани да правят това с кошниците, защото се прави пълно обиране в градината и разпределяне на продуктите и те могат да са при хората 12 часа след откъсването, доста свежи и истински, а чистите продукти траят малко“, обяснява още идеята си Тихомир.

В момента младият градинар и веган пише най-сетне и книгата, за която мечтае от години. Тя се казва като групата във Фейсбук. Освен това вече подготвя и градинарски център за чисто отглеждане на плодове и зеленчуци.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Такова чудо със зеленчуците и плодовете насред лято не е ставалоNo ExcerptAug 23 2021vijti.com


Източник: borbabg

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!